Toyota Yaris med en rekke forbedringer

Agderposten Marked: Hans Vidar Levinsen

Den nye forbedrede Toyota Yaris er i salg fra mars, og kommer nå med en ny, kraftigere drivlinje med 130hk, som blir standard motorisering for utstyrsnivåene Style, GR Sport og Premiere Edition.

Nye digitale instrumenter lar deg gjøre flere av innstillingene fra bilens ratt, så du slipper å trykke så mye på skjermen til infotainment, som for øvrig også har blitt både større og bedre. Trådløs tilkobling av Android Auto eller Apple CarPlay er også på plass.

Prøvekjørt i Spania

Vi fikk bli med Toyota Norge til Sitges ved Barcelona for å prøvekjøre den nye Toyota Yaris i det nye utstyrsnivået Premiere Edition og i GR Sport, begge med den nye 130hk hybridmotoriseringen.

Den forrige motoren med 116hk vil Toyota fortsatt tilby i de lavere utstyrsnivåene, som passer best til de som vil ha sin Toyota Yaris så rimelig som mulig.

De vi prøvekjørte hadde veldig deilig head-up display, JBL-lydanlegg, 10,5 tommer stor ny infotainmentskjerm som var ekstra nyttig med tanke på at vi kjørte med navigasjon på ukjente veier.

Den nye 130hk hybridmotoren gjør at bilen sjeldnere trenger å gire ned i oppoverbakker på motorvei, og at den akselerer raskere opp i motorveihastighet – som i Spania vil si 120 km/t der vi prøvekjørte bilen.

Forbruket skal etter WLTP-målinger være fra 0,39 til 0,43 liter på mila, og de går naturligvis på bensin, noe som foretrekkes om man skal kjøre i bynære strøk.

Jeg opplevde på testkjøringen i Spania at forbruket kom ned i 0,43 liter på mila uten at det ble gjort noen forsøk på å kjøre økonomisk. Nye Yaris skiftet også ofte over på elektrisk kjøring, noe man kan se fordi en grønn bil med EV skrevet på dukker opp i instrumentpanelet når elektrisk kjøring pågår.

Premiere Edition

Det var sol og 18 grader ute da vi prøvekjørte nye Yaris i Spania, og det var deilig med 2 soners klima-anlegg som er med i Premiere Edition utstyrspakka. Her er også et panorama glasstak inkludert, slik at det blir bra med lys og utsikt for de som sitter i baksetet.

JBL Premium Audio lydsystemet har 8 høyttalere, og man har en app som gjør at mobiltelefonen kan fungere som nøkkel for bilen.

Blåfargen Neptune Blue er en ny farge som er eksklusiv for Premiere Edition, og som kombineres med svart tak.

Lekre 17´´aluminiumsfelger er også med i Premiere Edition utstyrsnivået.

Kjøreruten vi fikk prøve bilen på hadde en del områder med svært svingete veier, og Yaris ligger meget godt på veien også når det blir tett mellom svingene.

GR Sport

GR står for Gazoo Racing, som er navnet på Toyota sin motorsportavdeling. Toyota gjør det svært godt i de motorsportene der de deltar.

Det finnes en GR Yaris som nærmest er en rallybil med hvite skilt, men GR Sport utgavene av ulike modeller fra Toyota bruker i all hovedsak å handle om sportslig styllingdetaljer, ekstra sportslige seter og GR-logoen utenpå og inni bilen.

Den nye Toyota Yaris GR Sport har ikke bare sportslig styling og røde sømmer i seter og på rattet, men har faktisk ekstra sportslig tunede fjæringer, slik at svinger blir litt ekstra moro.

Med litt ekstra sportslige og lekre alu-felger så blir faktisk svingene enda mer moro i GR Sport utgaven av Yaris, og svinger er allerede moro i Premiere Edition utgaven, så det er godt gjort av ingeniørene fra Toyota.

B-segment

De ulike segmentene som finnes handler om bilens ytre mål, og B-segmentet handler om kompakte biler. Det betyr at ingeniørene må jobbe en del ekstra for å utnytte den plassen som er tilgjengelig på optimalt vis.

Jeg er en stor kar som tar like mye plass som en som er 190cm lang når jeg sitter, og at jeg har god plass i forsetet på Toyota Yaris er takket være god ingeniørkunst.

At man faktisk får plass til barn i baksetet bakom en diger kar som meg er også ingeniørkunst, og bagasjerommet som har dobbelt gulv blir også bemerkelsesverdig romslig med tanke på bilens kompakte ytre mål.

Det at bilen har kompakte ytre mål gjør også at trange bygater ikke er noen utfordring, og svingradiusen blir også meget hyggelig.

Mars

Prisene på nye Toyota Yaris er ikke langt unna å være klare, så det er ganske snart mulig å bestille denne bilen hos Toyota Arendal. Toyota Norge lover at det skal være mulig tidlig i mars.

I overgangen mars/april dukker de første bilene opp her i Norge, og vi gleder oss til å få teste den på norske veier når det blir mulig!