Jenter i teknologi- og industrifag

Hans Vidar Levinsen – Agderposten Marked

NHO i Agder ønsker å få flere til å velge teknologi- og industrifag, og spesielt få flere jenter til å søke seg til denne retningen. Fra 2019/2020 til 2022/2023 har andelen jenter økt fra 10 % til 17,9 %.
I forbindelse med årets aksjon 14/11 meldte Opplæringskontoret for bilfagene i Agder seg på NHO sitt arrangement, og inviterte jenter i ungdomsskolen til et eget opplegg der de skulle få besøke Gromstad Auto i Arendal.
Det var 5 jenter fra Stinta Ungdomsskole som deltok på arrangementet hos Gromstad Auto.

Gromstad Auto
Ettersom Gromstad Auto er et komplett bilvarehus, med nye biler, bruktbiler, verksted, skade og lakkavdeling, reservedelslager, oppdateringsavdeling for software, klargjøringsavdeling og dekkhotell.
De ble ønsket velkommen og vist rundt av teknisk leder Morten Hatlevold, som fortalte litt generelt om bedriften og viste jentene rundt til de ulike avdelingene.
Første stopp var oppdateringsavdelingen for software der de traff på Joachim Hornbeck som forklarte om arbeidet der. Salgsavdeling for nye biler, nyttekjøretøy og bruktbiler ble besøkt, og det ble en tur innom reservedelslageret.
I bilskadeavdelingen fikk de hilse på Netnapha Knutsen som er lærling på avdelingen, hun fortalte om sin arbeidshverdag, og om at hun trivdes svært godt både med arbeidsoppgaver og arbeidsgiver.
Videre til Lakk avdelingen hvor billakkerer Henriette Johansen fortalte om sin arbeidsdag, som består av 10% lakkering – og resten er forberedelser, som sparkling, sliping og maskering. Viktig og nøyaktig arbeid for å få et «perfekt» resultat til slutt. Hun synes det er veldig tilfredsstillende å levere en ferdig rettet/lakkert bil tilbake til kunde.
Dekkhotellet har 4 000 dekk, og de 1 000 bilene som skal ha skiftet dekk to ganger per år får god hjelp til dette her. Jentene fikk også se hjulstillingskontroll, og en tur innom klargjøringsavdeligen før besøket var over.

Ta kontakt
Dersom du er forelder til en jente, eller er en jente selv, og lurer litt på hvordan man kan velge på videregående for å komme inn i bilbransjen, kan du ta kontakt med Dag Rekdal på Opplæringskontoret for bilfagene i Agder, så vil han kunne gi deg gode råd om veien videre.
Dag Rekdal – [email protected] – 913 11 725
Opplæringskontoret for bilfagene i Agder har også en nettside: www.ok-bilfag.no og du finner også okbilfag på Facebook.