Helt ny Ford Transit Custom – nå med AWD og automat!

Hans Vidar Levinsen – Agderposten Marked

Den nye Ford Transit Custom får du i to ulike lengder, og begge lengdene var representert i Tyskland. Den røde varebilen, altså Ford Transit Custom var i L1H1, mens den blå Ford Tourneo Custom – familiebilen – var i L2H1.
Den røde Ford Transit Custom hadde manuell girkasse og 150hk EcoBlue Turbodiesel.
Den blå Ford Tourneo Custom hadde automatkasse og 170hk EcoBlue Turbodiesel.

Ikke til Norge enda
Personbilutgaven Ford Tourneo Custom kommer ikke til Norge med diselmotor på grunn av det norske avgiftsnivået, men når den senere blir laget som elbil, med navnet Ford E-Tourneo Custom, vil den mest sannsynlig dukke opp i Norge igjen sommeren 2024.
Det kommer også en Ford E-Transit Custom, altså elbilversjon av varebilen, og den skal etter planen produseres Q2 i 2024 og kunne leveres til sommeren 2024.
De elektriske variantene skal bli tilgjengelig for bestilling i Q4 2023, produksjonen starter i Q2 2024 og så kommer de første bilene i løpet av sommeren 2024.

Motorvarianter
Starter vi med lengde 1 så kan man velge 110hk manuell, eller 136hk automat eller 170hk automat. Når man velger automatgir og 170hk kan man velge mellom framhjulsdrift eller firehjulsdrift.
Man kan også velge mellom utstyrsnivå Trend, som har utrolig mye utstyr som standard, og utstyrsnivå Limited, som har enda mer utstyr inkludert enn Trend.
For lengde 2 kan du velge 150hk manuell med framhjulstrekk, eller 170hk automat med FWD eller AWD.
Jeg vet ikke om så veldig mange andre varebiler som kan konfigureres slik at man kan trekke med seg inntil 2,8 tonn på hengerfestet, men det kan man med nye Ford Transit Custom.

Automat eller manuell?
Mange ønsker seg tre seter framme i varebilen, og da blir det vesentlig forskjell i kneplassen for den som skal benytte midtsetet om man velger automatgir kontra manuelt gir.
Det manuelle giret tar mye av plassen, mens automatgiret er plassert som en spak bakom rattet på høyre side, og gjør det meget romslig for midtsetepassasjerens venstre kne.
Det kommer ikke som noe sjokk at et stort flertall av bestillingene av Ford Transit Custom er med automat og AWD, en kombinasjon som er helt ny for den nye Ford Transit Custom.
Det er på ingen måte problematisk å kjøre med manuell girkasse, men du verden så deilig det er med automatgir når man kjører rundt på ukjente veier i Tyskland.

Digital og avansert
Når du kjører den nye Ford Transit Custom har du flere ulike kjøreprogram å velge mellom, og kjøreprogrammet du velger vil påvirke responsen du føler i gasspedalen, og lydnivået fra motoren, som holder girene lenger i Sportsmodus enn i komfortmodus.
170hk turbodiesel oppleves som både sterk og kvikk, men langt roligere i lydbildet i komfortmodus i forhold til det noe mer bråkete sportsmoduset som likevel kan være deilig når du skal akselerere ut på motorvei.
Du har en Alexa personlig assistent i bilen, og du kan koble til mobilen din trådløst, enten du har Android Auto eller du har Apple CarPlay.
Programvareoppdateringer får du OTA – Over the air – så du må ikke inn på verkstedet for alle oppgraderinger.
Fra produksjonen i Q2 2024 kan du bestille Ford Transit Custom med tiltbart ratt. Her kan rattet havne i en skråstilling, eller du kan ha det flatt som et bord, og bordplata har en helt egen lagringsplass mellom førersetet og passasjersetene.
Ford har jobbet mye med sine kunder for å kunne tilby mer utstyr som gjør varebilen til en enda bedre arbeidsplass.

Ladbar hybrid og elbil
Ford Transit Custom vil bli produsert som ladbar hybrid fra Q1 i 2024 med utlevering fra våren 2024. Her snakker vi en elektrisk rekkevidde på inntil 56km, 2,3 tonn hengervekt og 2,3 kW Pro-Power Onboard.
Batteripakken er på 11,8 kWt netto i den ladbare hybriden, og systemeffekten er på 232hk.
Ford E-Transit Custom kommer med 64kWt netto batterikapasitet, med en WLTP-rekkevidde på 337km. Du kan trekke med deg inntil 2,3 tonn på hengerfestet, noe som er bortimot bemerkelsesverdig mye for en elbil-varebil.
Hos Arendal Auto kan du få hjelp til å konfigurere din Ford Transit Custom etter dine behov, enten du vil ha den med dieselmotor, som ladbar hybrid eller som elbil.