Høstferie-jobb for elever fra 10. klasse

Hans Vidar Levinsen – Agderposten Marked

20 elever fikk sjansen til å prøve seg en uke som lærlinger i ulike bilfag hos 17 ulike bedrifter i det som før i tiden het Aust-Agder. Vi tok turen innom Gromstad Auto som hadde 3 elever på besøk, og Toyota Arendal, for å høre litt hvordan uka som lærling hadde vært.

Linnea Wroldsen
Vi traff på Linnea Wroldsen hos Gromstad Auto, der hun var på vei med noen dekk bort i avdelingen for batterielektrisk verksted.

Vi spurte om bakgrunnen for at hun søkte på å få en av de 20 plassene denne uka.

– Jeg har veldig lyst til å utdanne meg innenfor bilfag, kanskje spesielt da lette kjøretøy og batterielektrisk som jeg får være på besøk hos her en uke nå, forteller Linnea.

Hva synes du om at dette med høstferie lærlingebesøk ble arrangert i år for 10. klassinger?

– Jeg synes det er en veldig god mulighet til å få prøve på litt forskjellig innenfor et fag jeg har et ønske om å ta videre etter ungdomsskolen, og jeg har kost meg veldig her denne uka, forteller Linnea.

Erik Sebastian Aga
Vi treffer også på Erik Sebastian Aga hos Gromstad Auto, mens han får løs en bremseskive på en e-Golf som er på service.

Hva synes du om denne uka Erik?

– Jeg synes det har vært veldig gøy, får lære mer om noe jeg har en sterk interesse for, forteller Erik.

Har du forsøkt å skru noe på bil før?

– Har skrudd en del i forbindelse med bilcross og vanlig bil hjemme, så har hatt interessen lenge. Så har jeg også jobbet hos en skraphandler et års tid, så der fikk man jo også skru mye fra hverandre, forteller Erik.

Da kan kanskje dette med bilfag være noe som kan passe deg etter ungdomsskolen?

– Ja, det blir nok mest sannsynlig et bilfag på meg, forteller Erik.

Leon L. Salvesen
Hos Toyota Arendal traff vi på Leon L. Salvsen og Trond Rustenberg som var ansvarlig for at Leon sitt opphold hos Toyota Arendal var konstruktivt og variert.

Hva er det du har fått holde på med her hos Toyota Arendal denne uka?

– Jeg har fått bli med på EU kontroller og servicer, har fått bytte dekk og bytte olje, hente og levere dekk på dekkhotellet her, og jeg har fått bruke sandblåseren, spesielt på bremsedeler som trenger å blåses fri for rust, forteller Leon.

Har du noe «skru-erfaring» fra før du kom hit til Toyota Arendal på besøk denne uka?

– Vi har en firehjuling hjemme som jeg har fått lov til å bli med å skru litt på, og det har jo vært moro, forteller Leon.

Det var kanskje ikke så dumt med litt nytt arbeidstøy da?

– Her får vi jo vernesko, bukse og genser i tillegg til over kr 3 000 i lærlingelønn for denne uka her, så det var jo en veldig kjekk bonus på toppen av alle opplevelser og erfaring fra verkstedet, forteller Leon.

Leon fortalte også at han syntes han hadde fått en god oversikt over livet på verkstedet, og han hadde fått pratet med de aller fleste som jobbet der.

Trond Rustenberg
Vi slo også av en prat med Trond Rustenberg hos Toyota Arendal, som var med Leon L. Salvesen den uka han var på besøk.

Hva tenker du om dette opplegget der 10. klassinger får komme ut på besøk til verkstedene en uke i høstferien?

– Jeg synes det er veldig bra at ungdom kan få en tidlig introduksjon til ulike bilfag, for det er et stort behov for flere fagarbeidere i bransjen, og jeg tror mange synes det er moro å få prøve seg litt skikkelig en uke før man skal ta sine valg etter ungsomsskolen, forteller Trond.

Er det noe spesielt utenom EU-kontroller og servicer og slikt som Leon har fått prøve seg på denne uka?

– Det er jo klart at dagens ungdom har et mer intuitivt forhold til bruk av datamaksiner og datautstyr, og han har fått prøve seg på diagnoser og har fått se hvordan vi kan oppdatere bilens software. Det er jo kanskje ikke alle som vet hvor mye data som faktisk brukes i denne bransjen, forteller Trond.

Vi blir avbrutt noen ganger av de som har kontakt med kunder, og skjønner at vi ikke kan forstyrre så mye lenger, men takker for at vi fikk komme på besøk og hilse på elever og veiledere.

Det blir spennende å se hva slags erfaringer som høstes fra denne høstferieukens utplasseringer, men ser ikke bort ifra at dette blir en suksess ut fra responsen til de vi snakket med på vår lille visittrunde.