Vi har sett den nye Toyota Land Cruiser

Hans Vidar Levinsen – Agderposten Marked

Veldig mange velger Toyota Land Cruiser som varebil på grunn av det norske avgiftsnivået, men man kan også få den med 5 eller 7 seter. Bilen vi fikk se i Brüssel hadde 7 seter, og man kjenner raskt igjen en First Edition på de runde lyktene.

Design
Vi tar med et bilde av den vanlige Toyota Land Cruiser her også, og som du kan se har frontlyktene her et langt mer firkantet design i forhold til First Edition.
First Edition har også et par farger som er unike for denne modellen, som den vi så som har fargen Sand, og en annen unik farge som heter Smoky Blue. Taket har også en annen farge enn bilen, og til Sand får du hvitt tak på First Edition.
Uansett versjon av bilen kan man se at Toyota har sett bakover i historien til Land Cruiser når denne nyeste Land Cruiseren skulle designes.
Toyota Land Cruiser ble født for 72 år siden, men da den dukket opp hadde den navnet Toyota Bj. Den ble det første kjøretøyet som kom seg opp til sjette nivå på Mount Fuji i Japan allerede i 1951.
Denne robuste historien der fremkommelighet har vært i fokus har vært grunnlaget for det robuste designet som neste generasjon Toyota Land Cruiser vil få.

Motor
I første omgang får du nye Toyota Land Cruiser med en 2,8 liters dieselmotor som leverer 208hk og 500NM.
Senere vil det komme en mildhybridløsning på 48V som reduserer utslipp i start/stopp-trafikk i byer og tettbygde strøk.
En stor nyhet på den nye Toyota Land Cruiser er at man nå kan trekke med seg hele 3 500kg på hengerfestet, noe som gjør at også Land Cruiser er mulig å velge for de som skal dra med seg en minigraver på tilhenger.

Luksus
Selv om Toyota Land Cruiser leverer kvalitet, holdbarhet og pålitelighet, og takler de tøffeste terrengforhold, så er det mye deilig luksus på innsiden.
Her finner du deilige seter med svært gode innstillingsmuligheter, og både varme og ventilasjon. Et godt ratt med elektrisk justering.
To store skjermer, som ikke var helt klare med korrekt software på den bilen vi fikk se, men det var ikke vanskelig å se at kvaliteten på det som skulle vises var god. Head-up display var det også.
Vi testet ikke anlegget fra JBL, men de bruker å levere god kvalitet, og designet på høyttalerne hadde et robust tilsnitt, som resten av interiøret også hadde, alt oser av at denne bilen skal leve skikkelig lenge og så problemfritt som mulig.

Første gang
I tillegg til den meget gode hengervekten på 3 500kg var det flere tekniske løsninger som det var første gang at Toyota Land Cruiser hadde fått.
Den nye Toyota Land Cruiser lages på Toyota sin GA-F plattform, og den nye rammen er 50 prosent mer rigid, og den kombinerte karosseri- og rammestivheten er økt med 30 prosent. Dette gir forbedret respons, håndtering og kjørekomfort.
Dette er den første Land Cruiser som bruker et elektrisk servostyringssystem, som gir jevnere og mer direkte styring i alle hastigheter, men i et noe mer røft terreng gir det en stor fordel med redusert mengde tilbakeslag.
Når man skal ut i røffere terreng er det gunstig med mer vandringsmulighet for fjærene, og det er første gang man får Land Cruiser med frakoblingsbar frontstabilisatorstag. En bryter i dashbordet lar deg endre innstillingen for frontstabilistatorstaget.
Når man kjører på vanlig vei, og spesielt i høyere hastighet, så ønsker man ikke å ha frontstabilistatorstaget frakoblet, for det er med på å gi bilen god stabilitet. Dermed gir denne nyvinningen fra Toyota det beste for terrenget og for vanlig vei ved at man selv kan velge.
Når du skal i terrenget er det også veldig kjekt med Multi-Terrain Monitor og et Multi-Terrain Select system der du kan gi bilens systemer beskjed om hva slags underlag du skal kjøre på.
Multi-Terrain Monitoren gir ved hjelp av gode kameraer og skjerm et godt overblikk over hva som foregår rundt og under bilen, som er ekstra nyttig i terrenget.

Litt fakta
Den nye Toyota Land Cruiser er 4,92 meter lang, 1,98 meter bred, 1,87 meter høy og har en akselavstand på 2,85 meter.
Pris kommer noe senere, og det gjør starten av forhåndssalget også.
Nye Toyota Land Cruiser skal ankomme markedet rundt sommeren 2024. Toyota Arendal kan du ta kontakt med dersom du ønsker å være tidlig ute med å skaffe deg en First Edition av nye Toyota Land Cruiser, så kan de holde deg oppdatert.