Nye VW Amarok – nå som demobil

Hans Vidar Levinsen – Agderposten Marked

En pickup skal takle mange ulike oppgaver, og noe krevende terrengkjøring er en av disiplinene en pickup skal levere på. Det gjør den nye VW Amarok.

Terreng-egenskaper
Er du byggeleder, skal inn på en kontruksjonsplass for en ny vei, eller du jobber med å utvikle et nytt hyttefelt, så vet du at veien som du skal kjøre på ikke er det man kan definere som ferdig, og derfor blir terrengegenskapene til en pickup sentrale.
I nye VW Amarok har du 2WD for landeveiskjøring, 4A for automatisk AWD, for eksempel når det er glatt på veien av og til. Så kommer 4H som er konstant AWD med høyere hastighet og 4L som er konstant AWD for sakte kjøring på ekstra krevende vei.
Du har også ulike kjøremodus, som Normal, for normal vei, ØKO for normal vei med noe redusert effekt og lavere driftstoff-forbruk, Tauing/sleping når du skal utnytte pickupens hengerfeste til å trekke med deg inntil 3 500kg, Glatt, for normal vei med snø/is, Gjørme/hjulspor for relativt fast underlag som kan være glatt ved gjørme, og Dyp snø/sand som sørger for at ikke pickupen spinner seg ned i det myke underlaget.
På toppen av dette er det også mulig å låse differensial når det blir veldig krevende terreng.
Kortere overheng og bedre slippvinkel er også med på å bedre terrengegenskapene til nye VW Amarok.

Utstyrsnivåer
Innstegsmodellen for VW Amarok heter Life, og dette er det eneste utstyrsnivået man kan få 205hk TDI motor til. De tre neste utstyrsnivåene heter Style, PanAmericana og Aventura, de har ganske mye mer ustyr inkludert i forhold til Life, og de har en V6 TDI motor med 240hk.
Noen få eksempler på utstyrsforskjeller mellom Life og de tre andre: Life har 6 høyttalere i musikkanlegget, mens de andre har Harman Kardon anlegg. Life har 8’’ Digital Cockpit skjerm, mens de andre har 12,3’’ – og infotaimentskjermen til Life er 10,1’’ mens den er på 12’’ for de andre. På Life må du trykke på nøkkelen for å åpne/lukke, mens du kan ha nøkkelen i lomma på de andre utstyrsnivåene. Life har LED lys, mens de andre utstyrsnivåene har IQ.Light LED Matrix lys. Dette er bare noen få eksempler på utstyrsforskjeller.
De som jobber hos Gromstad Auto kan hjelpe deg med å velge rett ustyrsnivå i forhold til de faktiske behov for bedriften eller den som skal ha bilen. Det mest sentrale er jo å bli godt fornøyd med bilen og utstyrsnivået i lengden.

Opplevelse
Du setter deg litt opp i en pickup, og du kommer høyt opp, noe som ikke er så merkelig med tanke på at denne har en vadedybde på hele 80cm. Setene er meget komfortable, rattet er meget komfortabelt, og de utstyrsnivåene som er over Life har oppvarmet ratt.
3 liters V6 TDI med 240hk og 600NM er stillegående og behagelig, og du har et overskudd av kraft som gjør at du raskt kommer opp i ønsket hastighet. Du må faktisk følge litt godt med på speedometeret i denne pickupen, fordi det er lite lyd og vibrasjoner som vitner om bilens hastighet. Fjæringskomforten er meget god på normal vei, og med et lavt støynivå og et hyggelig stereoanlegg er det ikke noen som protesterer om man må ut på en lang tur.
Når du kjører på vanlig vei fungerer 2WD helt fint, og kan sammen med ØKO kjøremodus få ned drivstoffforbruket på en langtur. Når du skal mer over i terrenget får du flere valgmuligheter etter hvor komplisert og utfordrende underlaget er.
De fleste vil aldri utfordre terrengegenskapene skikkelig, for VW Amarok kan mer enn de fleste våger seg på å prøve med den. Du skal ha noen merkelige utfordringer dersom du ikke opplever denne som meget robust og solid, og med meget god fremkommelighet.
De har også tenkt på at mange monterer på eget utstyr på bilen, som vinsjer og ekstra lys med mer, og har utstyrt VW Amarok med et takpanel og ferdig oppkoblet ledningsnett slik at det er ekstra enkelt å slå ekstramontert utstyr på/av med bryterne i taket.

Nyttelast
Det er forskjeller på nyttelasten på de ulike utstyrsnivåene der Life, Style og PanAmericana ligger mellom 899-931kg i nyttelast. Aventura har 750kg nyttelast.
Det man skal vite om begrepet nyttelast er at man har trukket fra 75kg for sjåføren, så veier sjåføren noe annet kan man legge til 75kg og så trekke fra sjåførens vekt for å finne tilgjengelig vekt for last.
Skal du kunne trekke med deg inntil 3 500kg på hengerfestet må du ha utvidet hengerlapp, men det er jo kjekt å ha dersom du må dra med deg en minigraver eller noe annet tungt fra sted til sted.

Bør prøves
Dersom du eller din bedrift skal ha en pickup bør utvilsomt den nye VW Amarok prøves en tur, og du bør slå av en prat med selgerne hos Gromstad Auto, som kan hjelpe deg så den VW Amarok du bestiller passer optimalt til dine behov.