Vi har sett Volvo EX30

Hans Vidar Levinsen – Agderposten Marked

«Den lille nyheten» er en stor nyhet for Volvo, selv om Volvo EX30 i seg selv defineres som en småbil med en lengde på 4,233 meter, en høyde på 1,549 meter og en bredde uten sidespeil på 1,837 meter. Den er likevel en SUV og har en bakkeklaring på 16,5cm.
Vi var en tur i Oslo for å se Volvo EX30, men 31/8 hadde også Autostrada Arendal visning av denne bilen, så mange har allerede fått en nærmere kikk på den.
Her skal vi prøve å gi en liten oversikt over batteristørrelser, utstyrsnivåer, priser og annet det er verdt å merke seg med Volvo EX30.

To batteripakker
Du kan velge Volvo EX30 med 2 ulike batteripakker. Den minste er på 51 kWt, og serverer en antatt WLTP-rekkevidde på 340km. Du har friske 272hk, og kan trekke med deg inntil 1 000kg på hengerfestet. Denne batteripakken leveres kun med 2WD.
Så kan du velge en batteripakke på 69kWt til Volvo EX30, enten som single motor extended range med 2WD, eller som Twin Performance med AWD.
Den med 2WD har 272hk og en forventet WLTP-rekkevidde på 480km. Her kan du trekke med deg inntil 1 400kg på hengerfestet.
Twin Performance versjonen har to motorer og AWD, og den leverer hele 428hk, og har en forventet WLTP-rekkevidde på 460km. Her kan man trekke med seg inntil 1 600kg på hengerfestet.
Taklast kan du også ha på Volvo EX30.

Utstyrsnivåer og priser
Single motor, altså minste batteripakke og 2WD kan du få med utstyrsnivå Core, og Plus. Kr 321 900 for Core og kr 351 900 for Plus.
Når du velger Plus får du med Harman Kardon Premium sound, 2-sone klimaanlegg, elektrisk bakluke, 2 USB-c plugger bak, autodimming av speil, ladeplate til telefonen, Pilot assist og mye mer.
Single motor extended range kan du få i utstyrsnivå Core, Plus og Ultra. Her starter prisen på kr 366 900 for Core, 396 900 for Plus og 426 900 for Ultra.
Twin motor kan ikke velges i utstyrsnivå Core, men du får den i utstyrsnivå Plus og Ultra. Prisen starter på kr 421 900 for Plus og kr 451 900 for Ultra.
Hos Autostrada på Stoa kan du få full oversikt over hva de ulike utstyrsnivåene inneholder, samt tilgjengelig ekstra utstyr du kan bestille ut over det pakkene inneholder, som for eksempel vinterhjul, lakkfarge og hengerfeste.

Lading
Når det gjelder lading så vil den maksimale hastigheten avhenge av hvilken batteristørrelse du har valgt til Volvo EX30.
Batteripakken på 51 kWt har en maksimal ladehastighet på inntil 134kW. Lading fra 10% til 80% skal her gå unna på 26 minutter.
Batteripakken på 69 kWt har en maksimal ladehastighet på inntil 153kW. Lading fra 10% til 80% skal her gå unna på 27 minutter.
I dagens elbilmarked regnes dette som rask lading, og ser man på ladetiden til de mer kompakte elbilene er dette svært rask lading.

Første inntrykk
Når en relativt diger kar skal sette seg inn i en kompakt bil er det alltid litt spennende å se hvor god plassen blir, og om knær og hode dulter borti alt mulig i bilens interiør.
Her har Volvo jobbet svært godt med plassutnyttelsen. I forsetet kan man ordne seg meget god plass i et svært komfortabelt sete som har mange innstillingsmuligheter. Det er for eksempel noe uvanlig at man i en så kompakt bil kan justere vinkelen til sitteputen.
Alle dører er frie for knapper, noe som reduserer behovet for så langt ledningsnett i bilen, og som gjør det mulig med mer plass i dørlommene.
Koppholdere har du 2 av, men de kan skjules når de ikke er i bruk, og du kan velge om det er 1 eller 2 som skal være tilgjengelig.
Ladeplate til mobilen er nærmest stående, for å utnytte plassen best mulig, og hanskerommet er midtstilt slik at det ikke skal åpnes i noen knær.
Antall skjermer er kuttet ned til en sentralt plassert hovedskjerm.
Plassen i baksetet avhenger av lengden på sjåføren med tanke på plass til knær, men hodeplassen er ok, selv for en som tar like mye plass som en som er 190cm når jeg sitter.
Bagasjerommet har totalt 310 liter med plass, der 61 av dem er under bagasjeromsgulvet. En liten frunk på 11 liter er det under panseret. Dette var ikke produksjonsklart enda, så vi fikk ikke se det, men vi antar ladekablene får plass der.
Trenger du en hverdagsbil, eller pendlebil, så kan du altså nå fra Q1 2024 få en Volvo EX30 med alt av sikkerhetsutstyr inkludert fra kr 321 900, det er ikke rart at denne store lille nyheten fra Volvo vekker stor oppsikt.