Ny 3-serie fra BMW, vi testet råtassen M340i

Hans Vidar Levinsen – Agderposten Marked

Regjeringen gjør det de kan for å forhindre at folk velger bil med bensinmotor eller dieselmotor i disse dager. Og fra 2025 vil de ikke lenger at vi skal kunne kjøpe slike biler i Norge, noe som betyr at du kanskje bør benytte sjansen før det blir vanskelig dersom det er bensinbil eller dieselbil som står på planen din med tanke på kjøp.
Personlig er jeg ekstra glad i biler som klarer å fylle mange behov samtidig, og BMW M340i xDrive Touring er definitivt et slikt kinderegg av en bil.

Praktisk familiebil
BMW 3-serie Touring er en passe stor og meget praktisk familiebil, med stort bagasjerom, mulighet for hengerfeste – testbilen kan trekke med seg 1 800kg på hengerfestet. Last på taket er også mulig.
Hyggelig plass inni bilen og ISOfix for 2 barneseter i baksetene gjør at 3-serie Touring er populær for mange med ulike bilbehov.

På langtur
I testbilen betyr det mye hva slags kjøremodus du velger, for i komfortmodus får du en fantastisk komfortabel bil til langturer.
Fra Oslo til Grimstad hadde vi et snittforbruk på 0,69 liter på mila, noe som er veldig langt under WLTP-tallet på 0,81 til 0,89 liter på mila, og som er svært hyggelig med tanke på at denne bilen tross alt har en 3 liters bensinmotor med 374hk.
Dersom man velger kjøremodus Sport, så endres bilens personlighet.

Sportsmodus
I sportsmodus hører man mye mer fra motor og de doble pottene bakom bilen, og responsen i gasspedalen er en helt annen. Med et knappetrykk har den komfortable familiefrakteten blitt en fullblods sportsbil som du helst vil kjøre helt alene, og så aktivt som mulig på svingete veier.
Setene, som har alle innstillingsmuligheter, som justering av sitteputens lengde og vinkel, har også mulighet i testbilen til å justere på sideklemmingen i ryggen, slik at du kan holdes ekstra godt fast når du kjører aktivt på svingete veier.
På toppen av dette har du BMW sin spesialitet, uansett hvilken motor du velger til bilen, og det er den innebygde kjøregleden i oppsett og fjæringer, som på elegant vis kombinerer komfort og kjøreglede.

Nytt på nye 3-serie
Utvendig finner du et oppgradert design både på karosseriet og lyktene, og det er også endringer i designet på M-Sport pakken og M Performance pakken.
Testbilen var utstyrt med BMW individual Frozen Tanzanite Blue metallic, som er en ny farge til nye 3-serie. Og når man først beveger seg inn i Individual fargene til BMW har du om lag 150 ulike farger å velge mellom, slik at din 3-serie kan bli akkurat slik du vil ha den.
Innvendig er det en nydesignet cockpit, og BMW Curved Display som sørger for at alt er vinklet med sjåføren i sentrum. 12,3 tommer stort instrumentpanel og 14,9 tommer stort infotainmentdisplay er innbakt i den buede skjermen.
Gir velger du nå med en girvelger-vippebryter mellom setene, eller eventuelt som i testbilen med padler bakpå rattet. 8-trinns Steptronic automatigir er standard for 3-serien, og testbilen hadde mildhybridsystem, men man kan også få den som ladbar hybrid.
Bilens iDrive system er utstyrt med nyeste BMW Operating System 8, og her skjer oppdateringer trådløst – over the air.

Ladbar hybrid
Den ladbare hybriden i stasjonsvognutgave heter BMW 330e xDrive Touring, og den har inntil 56km elektrisk rekkevidde, xDrive firehjulstrekk, inntil 1 500kg på hengerfestet og 292hk.
Den ladbare hybriden starter på 789 900.
Testbilen BMW M340i xDrive Touring hadde ganske mye ekstra utstyr, og kostet kr 1 333 191. Da har staten forsynt seg med kr 377 161 i engangsavgift og kr 191 206 i mva, som totalt blir kr 568 367 rett i statskassa.
Det blir nok ikke forbudt å kjøpe biler med bensin eller dieselmotor i Norge fra 2025, men når Staten krever avgifter på linje med en romslig familiebil for denne testbilen, så skjønner vel de fleste hvordan selve «overtalelsen» av de siste bensin-/dieselentusiaster skal foregå.
Fra 1/1-24 forsvinner også den vesle avgiftslettelsen som gjenstår for ladbare hybrider.

Bavaria Sør Arendal
Uansett hvilken BMW du ønsker deg, og uansett hvilken motor du vil ha, så kan Bavaria Sør i Arendal hjelpe deg på veien med å få bilen du ønsker deg i boks.