Test av familiebilen BYD Atto3

Hans Vidar Levinsen – Agderposten Marked

Det vrimler ikke med elbiler for familier som koster under kr 400 000, men BYD Atto3 er en slik elbil, og i WLTP-testen har den oppnådd 420km, noe som betyr at de fleste ikke behøver å lade bilen hver uke.
Med en hjemmelader er det bare å plugge inn bilen før man legger seg, så kan man komme ut til full-ladet bil neste morgen, stort enklere enn det er det jo ikke mulig å «fylle en bil».

Største vi har sett
BYD Atto3 har en 12,8 tommer stor skjerm, og nå kan man koble til mobilen med USB-kabel og få Apple CarPlay på hele den store skjermen. Den utnytter hele den store plassen i skjermen fantastisk godt, slik at man har tilgang til de fleste apper på første skjermbilde.
Når du for eksempel bruker Google Maps fra Apple CarPlay så utnyttes også hele den store skjermen til kartvisningen, og det gir en svært god brukeropplevelse når man er på tur. Veldig deilig å få tips om snarveier dersom det oppstår kø på veien av en eller annen grunn.

Komfortabel
Vi har testet BYD Atto3 lokalt, og merket da at den var komfortabel, men når du kjører fle hundre kilometer med motorvei, så merker du ikke bare komforten fra seter og understell, men også den gode støydempingen på en ny måte.
BYD er virkelig gode på skikkelig komfort, og det må man nesten oppleve selv for å fullt ut kunne forstå.

Romslig
Jeg er en ganske stor kar, og tar like mye plass når jeg sitter som en som er 190cm lang. Det at jeg får god plass i forsetene er ikke så overraskende, men at jeg får god plass i baksetene er på ingen måte en selvfølge, men det gjør jeg i BYD Atto3.
Det store panorama soltaket gir også kupéen en ekstra luftig og lys atmosfære, og i BYD Atto3 vrimler det av designgrep inne i bilen, se bare på gitarstrengene i dørene, døråpnernes design som er helt nytt for oss, dashbordets linjer, luftventilasjonens design, det er mye her som gir designinteresserte folk noe å blir glad av.
Du har 3 ISOfix fester, ett i passasjersetet foran. Skal du bruke dette er det svært sentralt at du slår av airbagen på denne plassen. Så har du ISOfix i yttersetene i baksetet.
Bagasjerommet rommer 440 liter, og du kan velge om du vil ha all plassen, eller om du vil ha gulvet i øvre posisjon for enkel inn/utlasting i hverdagen. På taket kan du ha inntil 50kg.

Test av rekkevidde
Da vi dro BYD Atto3 ut på landeveistest hadde vi 13-14 grader, og skal man komme nær WLTP bør man ha en temperatur ute som er rundt 20-tallet. Litt vind hjelper sånn sett heller ikke på resultatene.
Vår landeveistest er på 205km, går fra Grimstad, via Froland og opp til Evje, så ned via Mosby og Sørlandsparken tilbake til Grimstad. Her brukte BYD Atto3 52% av sitt batteri, noe som betyr en beregnet rekkevidde på 394km, eller at du kan kjøre langt over 6 timer uten stans på landevei.
Det er mulig jeg er litt merkelig, men jeg tar gjerne en pause før jeg har kjørt 6 timer.
I vår noe tøffere 50/50-test, med om lag 50% landevei og 50% motorvei med 100 km/t, så leverte BYD Atto3 en beregnet rekkevidde i 13 grader på 355km. En del over 5 timer med kjøring uten stans.
På motorvei i 13-15 grader, som er det tøffeste en elbil kan utsettes for, så ble den beregnede rekkevidden mellom 270 – 333km. Da kommer du deg fint fra Grimstad til Oslo uten noe ladestopp på veien.
BYD Atto3 har et batteri på 60kW, dermed er dette meget hyggelige rekkeviddetall dersom man sammenligner med andre elbiler med tilsvarende størrelse på batteripakka.

Lading
BYD har oppgitt 29 minutters ladetid fra 30% til 80% på en 100kW eller mer lader, for maksimal ladehastighet er på 80kW.
Vi ladet fra 31% til 82% på 28 minutter og fra 22% til 84% på 36 minutter, så det ser ut til å stemme bra med virkeligheten når man bruker en 150kW lader.
Du kan lade med inntil 11kW hjemme, men da må man ha en 3-fas lader og god sikring tilkoblet laderen. Da kan du lade fra 0% til 100% på under 6 timer.
På min hjemmelader kan jeg lade med inntil 7kW, noe som betyr at jeg trenger litt over 8,5 timer på å lade fra 0% til 100%. Ettersom man gjerne har noen prosent igjen på batteriet når lading hjemme startes, så holder det lenge å plugge inn før man legger seg med en BYD Atto3.

RSA Bil Arendal
Tar du turen til RSA Bil i Arendal kan du også få prøve komforten og plassen som BYD Atto3 leverer, det kan anbefales!