En sommerdag med JAC e-JS4

Hans Vidar Levinsen – Agderposten Marked

JAC e-JS4 er en 4,41 meter lang kompakt SUV med framhjulstrekk og 14,5 cm bakkeklaring. En bil du setter deg mer inn i enn ned i, og det er det jo mange som setter pris på.
Selv om JAC kanskje ikke er et bilmerke vi har hørt om i Norge før, så er det ikke et nytt bilmerke av den grunn, de har bare ikke vært på det norske markedet før.
JAC e-JS4 er en bil som man i andre markeder kan velge om man vil ha med bensinmotor eller elmotor og batteri. I Norge er det elbilen man kan velge.
Etter hvert som JAC lager flere elbiler vil nok også flere av disse dukke opp i Norge og hos Grimstad Bil.

Tester av rekkevidde
Det var deilig solskinn og i all hovedsak 20-21 grader da vi startet på landeveistesten, som går fra Grimstad, via Froland til Evje og Rv9 mot Kristiansand, Sørlandsparken og tilbake til Grimstad. Det ble noe varmere i Kristiansand, så vi var ganske nære de forholdene som man bruker i WLTP-testene.
Kan jo ta med at WLTP-testen resulterte i 433km for JAC e-JS4.
Den beregnede rekkevidden på landeveistesten vår landet på over 465km. Så den slo WLTP-testen, slik som en del andre elbiler også klarer når vi tar dem med på landeveistesten vår i sommertemperatur.
På 50/50-testen vår som ble gjennomført noe senere på dagen hadde temperaturen steget til 22-23 grader. Denne testen består av 50% landevei mellom Grimstad og IKEA, og 50% motorvei fra IKEA til Grimstad med 100 km/t fartsgrense. Den beregnede rekkevidden landet her på over 417km. Vår 50/50-test har en god del mer motorvei enn det WLTP-testen har.
Dersom man kikker på bilens fakta-ark så nevnes det at det skal ta under 45 minutter å lade batteriet på 65,7 kWt fra 30% til 80%. Våre ladetester er alltid fra 10% til 80%, så vi var litt spente på hvor lang tid ladingen ville ta på en 150kW hurtiglader. Det tok 48 minutter å lade fra 10% til 80%, og forholdene må regnes som ganske optimale.

Hjemmelading
De som kjøper seg elbil finner raskt ut at de lader godt over 97% hjemme, mens de sover. Hvor ofte avhenger av bruken av bilen. Kjører du 16 000km i året så trenger du neppe å lade hver uke.
De gangene du bestemmer deg for å lade er det bare å plugge i ledningen, så er bilen ladet til neste morgen, for det tar under 8 timer å lade bilen helt opp hjemme. De som har elbil oppdager at det egentlig er enklere enn å dra innom en bensinstasjon for å fylle tanken, og besparelsene i forhold til drivstoff er forholdsvis store.

Opplevelse
JAC e-JS4 prøver ikke å være mest luksus, eller mest sportslig, eller å ha en lang liste over ekstra utstyr. Selv om setene kanskje ikke har alle tenkelige innstillingsmuligheter så tror vi at du også vil oppleve setene som komfortable.
Selv om 0-100 km/t på 7,5 sekunder ikke vinner noen lyskryssduell med Tesla, så tror vi at det er raskt nok for de fleste. De som er vant med dieselmotor og nærmere 10 sekunder på den reisen vil oppleve denne elbilen som meget frisk.
Vi definerer vel hovedinntrykket her som enkelt, men komfortabelt og med på kanten til overraskende mye utstyr som standard.

Nordic Edition – mye utstyr
Importøren av JAC e-JS4 har valgt å legge inn mye utstyr som standard i denne elbilen, som 360-graders kamera, som gir god oversikt når man skal parkere. I tillegg har du ryggesensor som gir deg et signal når du kommer nærme noe under rygging.
Med USB-kabel kan man koble til mobilen, og få Apple CarPlay eller Android Auto.
Rutene i bakdørene, og rutene lenger bakover er tonede, det vil si mørkere, slik at ikke alt lys slipper inn på varme soldager. En del bruker flere tusen på slik solskjerming i sine biler, men her er det inkludert.
Som regel finner man soltak på lister over ekstra utstyr, men ikke her, her er det standardutstyr med Nordic Edition pakken som følger med i prisen. Prisen i Grimstad er kr 389 900, og her er det ikke noen liste over ekstra utstyr, kun valg av lakk og vinterdekk som kommer i tillegg.
En slik pris gjør at det ikke blir noe moms som kommer i tillegg her.

Prøvekjøre
Hos Grimstad Bil kan du prøvekjøre denne elbil-SUV’en som har et bagasjerom på 450 liter. Det er en bil som vil kunne være praktisk for mange ulike kundegrupper.
Grimstad Bil holder til på Bergemoen i Grimstad, og har også bilmerkene Citroën og Subaru, og begge disse bilmerkene har også elbiler, så det er mye elbiler å velge mellom hos Grimstad Bil.