Toyota Corolla Cross på vinterføre

Hans Vidar Levinsen – Agderposten Marked

For første gang har vi reist på langtur med Toyota Corolla Cross i Norge, med vinterdekkene på, og med så vanskelige føreforhold at man stadig blir påminnet på radioen om å la bilen stå, en perfekt anledning for å teste AWD-i systemet.
Vi er vel også av den oppfatning at det svært sjelden er farlig på veiene, så lenge man kjører etter forholdene, men akkurat i vinter har vi vært borti klink-is uten at det har vært strødd, og det er på kanten til utrivelig å kjøre på uansett hvilken bil man måtte kjøre.

Ukomplisert
Det er noe veldig deilig med ukompliserte biler som Toyota Corolla Cross. Med nøkkelen i lomma tar du i dørhåndtaket, så låses døren opp i det du drar i håndtaket for å åpne bildøra. Du setter deg inn i et behagelig sete, trykker på bremsepedalen og trykker på startknappen, setter automatgiret i D for Drive, og kjører i vei så fort sikkerhetsbeltet er på plass.
Selv med hanskene på kan du styre med setevarme, rattvarme og andre vitale betjeningsfunksjoner med store tydelige godt merkede knapper.
Når du kjører lenge med bilen merker du at den er en del større enn Yaris Cross og C-HR, for den har en annen romslig komfort enn sine to noe mindre søsken.
Der man i Yaris Cross kanskje kjenner litt på at det er glatt ute, selv om man kommer fram, så skal det mye mer slaps eller glatte til for at man skal kjenne noe til det i Corolla Cross. Det sterkere AWD-i systemet i Corolla Cross gir enda større komfort når det gjelder fremkommeligheten på vinterveiene.

Adaptiv cruisekontroll
Det er ganske lenge siden jeg begynte å bruke adaptiv cruisekontroll på lange kjøreturer, men andre assistentsystemer som filholderassistent har jeg som regel for vane å slå av, fordi det som oftest oppstår noe som kan minne litt om krangling mellom meg og bilen.
Toyota har derimot klart å utvikle en filholderassistent som jeg har sansen for, en av usedvanlig få jeg ikke slår av på langtur, for vi har blitt venner. Jeg får lov til å plassere bilen der jeg ønsker i kjørefeltet, slik at jeg kan unngå vann, is og andre uhumskheter. Dersom jeg tester assistenten, så sørger den for at bilen holder seg i kjørefeltet. Litt som en vennlig butler som holder seg i bakgrunnen helt til man ber om hjelp. Slikt blir det jo aldri noe krangel av.
En sterkere motorisering sørger for at det svært sjelden oppstår situasjoner med mye lyd og lite bevegelse, men langturen preges av en motor som går stille og rolig også når speedometeret viser hastigheter på 110 km/t.

Komfort
Pressebilen vi lånte fra Toyota Norge er den topputstyrte Executive Panorama & Leather som har både glasstak og skinnseter og elektrisk justerbart førersete.
Det elektriske justerbare setet kan også justere sitteputens vinkel, noe som betyr at man enkelt kan finne en komfortabel posisjon for førersetet.
Man merker på fjæringskomforten at Corolla Cross er større enn Yaris Cross og C-HR, og man merker det naturlig nok også på innvendig plass.
Man kan ha inntil 394 liter bagasje i bagasjerommet, opp til bakseteryggens topp. Taklast er også mulig å ha dersom man ønsker dette. Dersom man bestiller Toyota Corolla Cross med hengerfeste kan den dra med seg inntil 750kg.
Det å bestille en Corolla Cross er også enkelt, her er det ett mulig valg av motor som har AWD-i, og tre mulige utstyrsnivåer, der Active har det meste av det du trenger, og en startpris på kr 485 800.
Executive har med blindsonevarsling, delskinnseter, elektrisk bakluke og parkeringssensorer foran og bak i tillegg til alt utstyret Active har. Her er startprisen kr 510 600.
Executive Panorama & Leather har kanskje ikke så overraskende panorama glasstak og skinnseter, og her er førersetet elektrisk justerbart. Startprisen blir da kr 526 400.

Kan prøvekjøres
En av de mest solgte bilmodellene for Toyota Arendal i 2022 ble Toyota Yaris Cross, det viser at det er mange som er interesserte i kompakt SUV med AWD-i. Det blir spennende å se hvordan 2023 utvikler seg, og om kanskje Toyota Corolla Cross klarer å selge like godt i 2023 som Yaris Cross har gjort i 2022.
Vi kan helt klart anbefale en tur til Toyota Arendal der du kan prøvekjøre den nye Toyota Corolla Cross.