Registreringsstatistikk fra bilåret 2022

Hans Vidar Levinsen – Agderposten Marked

Først må nesten «vårt distrikt» defineres, og da bruker vi tall fra OFV for følgende kommuner: Arendal, Birkenes, Lillesand, Grimstad, Froland, Åmli, Tvedestrand, Risør, Vegårshei og Gjerstad.

Et godt år
Knallrekorden fra 2021 ble ikke slått i 2022, men takket være statens noe ustabile avgiftspolitikk ble desember en utrolig hektisk måned for alle landets bilimportører og forhandlere.
Selv om innføringen av MVA for beløp over kr 500 000 for elbiler var noe man regnet med, så kom nok vekavgiften på kr 12,50 per kg som overstiger 500kg som en overraskelse på de fleste.
Det ble problematisk og utfordrende å få biler raskt nok ut fra havna i Drammen, og få nok biler registrert før de nye avgiftene trådte i kraft fra 1/1. På landsbasis ble nesten 40 000 av de totalt nesten 175 000 registrerte personbilene for 2022 registrert i desember.
st-Personbil merke.png

St-Personbil modell.png

Helelektrisk topp 10-liste for personbiler
I vårt distrikt ble som i Norge den mest registrerte bilmodellen Tesla Model Y, som dermed slo VW ID.4 på målstreken.
Det som er nytt i 2022 er at alle de 10 mest registrerte personbilene i distriktet er elbiler. Det er først på 11.plass vi finner en bil som ikke er en elbil. I 2021 var det to ikke elektriske bilmodeller på topp 10-lista, så også i vårt distrikt skjer det endringer i hva folk velger å kjøpe.
Vi tok med listene med Topp-15 for å få vist hvilke merker og modeller som er like ved å havne på topp-10.

St-Varebil merke.png

St-Varebil modell.png

To topp-plasseringer for Volkswagen
Ser man på topp 15-oversiktene for personbilmerke og varebilmerke som er registrert og levert ut aller mest i 2022 troner Volkswagen øverst på begge to i vårt distrikt, derfor tok vi også turen innom Gromstad Auto der vi traff på en meget fornøyd Jan Trygve Gromstad.
– Vi er veldig fornøyde med å få være det mest leverte bilmerke innenfor både personbil og varebil i 2022 med Volkswagen, forteller Jan Trygve.
– Her er det mange medarbeidere hos Gromstad Auto som har jobbet godt i mange år for å skape den tillit i markedet som kreves for at flest skal velge Volkswagen i vårt distrikt, kombinert med populære og gode produkter, forteller Jan Trygve.
Ser man på statistikken for Norge er Topp-5 for mest registrerte bilmerker når det gjelder personbiler: Tesla, Volkswagen, BMW, Toyota og Volvo. I vårt distrikt er Volkswagen, BMW og Volvo foran Tesla på registreringer.

Vinnermodellen blant varebilene
Det var en utrolig tett kamp mellom Volkswagen Transporter og Mercedes-Benz Vito, men det ble til slutt registrert og levert ut flest Vito i vårt distrikt i 2022.
Vi slo av en prat med en meget glad og fornøyd Jon Arnfinn Solli hos Bertel O. Steen i Arendal.
– Dette var veldig moro, og det ligger en del arbeid bakom slike tall, men nå skal det jo sies at Vito er en knallgod varebil som dekker utrolig mange behov for veldig mange ulike bedrifter, forteller Jon Arnfinn.

Vi har tatt med Topp-15 for bilmerker for varebiler, og Topp-15 for de mest registrerte varebilmodellene i vårt distrikt.
En relativt stor forskjell mellom varebil-listen og personbil-listen er antall modeller som er elbiler. Det blir spennende å se utviklingen for 2023.