Vi besøkte Yrkes-NM 2022

Hans Vidar Levinsen – Agderposten Marked

Organisasjonen WorldSkills Norway og Agder Fylkeskommune arrangerte Yrkes-NM 2022 i Sørlandshallen, egentlig to år på overtid på grunn av et par utsettelser som har kommet på grunn av Covid-pandemien. Yrkes-NM arrangeres annethvert år, og i 2020 var det Agder sin tur for første gang som arrangør, men det var først i 2022 at arrangementet kunne gå av stabelen.

NM – EM – VM
Hele 18 yrkesfag deltok i Yrkes-NM, og de yrkesfagene som ikke deltok i NM var likevel med på messa som også var en utdanningsmesse. Arrangørene regner med at over 15 000 besøkende var innom i løpet av de dagene messa og NM-konkurransene pågikk.
Prominente gjester som kunnskapsminister Tonje Brenna og Statsminister Jonas Gahr Støre var også innom, for å understreke hvor viktig dette arrangementet er for yrkesfagene og for Norge.
De som vinner i NM inviteres av WorldSkills Norway til å delta i EM eller VM i yrkesfag, det er EM som arrangeres neste gang, i Polen, høsten 2023. De som vant under NM i Sørlandshallen får bli med videre dit.

Lette Kjøretøy
Knut Kvisli fra Vegårshei Motorsenter var plukket ut til å delta i kategorien lette kjøretøy, ut fra de prestasjoner som ble vist under testfagprøvene som ble avholdt i vinter.
Vi slo av en prat med Knut før han skulle i ilden på den andre konkurransedagen, og spurte om han kunne fortelle oss hva han tenkte om å være i NM?
– Det er moro å få være med, og det er jo veldig god læring å være med. Jeg skal innrømme at jeg var veldig nervøs og grua med til den første oppgaven, men så gikk det bedre med nervene etter hvert som man kom mer i gang, fortalte Knut.
Er det mange oppgaver du skal gjennom her i NM?
– Det er totalt 8 oppgaver her, jeg var gjennom tre av dem i går, skal gjennom tre i dag og så er det to oppgaver den siste dagen, fortalte Knut.
Hvor lang tid har du på en oppgave?
– Vi får bare 45 minutter til hver oppgave, selv om normal tid på et verksted er en del mer, så det å ha kontroll på tiden og ikke starte med noe man ikke får avslutta er sentralt her, for det er hektisk om man skal klare å bli helt ferdig innenfor tiden, sa Knut.
Hvilken vei tok du inn til fagområdet lette kjøretøy?
– Jeg gikk studiespesialiserende, men kjente mer og mer på at ønsket mitt om å fikse og reparere på biler ble sterkere og sterkere, så var jeg heldig å få plass på Vegårshei Motorsenter etter endt videregående, så nå er jeg i lære der og lærer masse hver dag der. Dersom du virkelig vil få til noe er det bare å stå på, man kan få det til selv om man ikke nødvendigvis har valgt den mest vanlige veien inn i et fag, forteller Knut.

Tunge kjøretøy
Andreas Jørgensen jobber hos Bertel O. Steen i Arendal med tunge kjøretøy, og kom ganske direkte til Yrkesfag-NM fra Monsa i Italia der han deltok i Trail EM og VM i mix lag.
Før vi snakker fag her, er det lov å spørre hvordan det gikk i Italia?
-Kom på andre plass i Trail VM i mix lag med Seline Meling, så det var jo veldig moro, forteller Andreas.
Hvor mange oppgaver har dere som er med på NM for tunge kjøretøy?
-Det er totalt 5 oppgaver, innenfor elektronikk, motor, bremser, hjulstilling og bakaksel, så det er et ganske bredt spekter av det vi skal kunne. Vi får 2 timer på hver oppgave, og vi får den tiden vi trenger til å bli ferdig med hver oppgave, forteller Andreas.
Du har kanskje litt ekstra sansen for konkurranser du?
-Ja, det er moro med litt nerver og spenning som konkurranser bringer med seg, også er det jo spennende å se om man husker alt, for her er det ikke noen hjelpemidler ut over koblingsskjema eller fabrikkspesifikasjoner, forteller Andreas.

Pallplass
Det var også to «lokale folk» som var dommere i Yrkes-NM, Egil Salvesen fra Agder Bil i Arendal var dommer i klassen lette kjøretøy, og Thor Taule fra Sam Eyde vgs var dommer i klassen tunge kjøretøy.
Knut Kvisli fikk en fin 8. plass i lette kjøretøy, og Andreas Jørgensen tok medalje og andreplass i tunge kjøretøy. Vi gratulerer med innstasen og de gode resultatene!