Lakksimulator i gave

Hans Vidar Levinsen – Agderposten Medier

Vi treffer på kontaktlærer for skade/lakk/bilpleie, Bent Gunnar Ausel, og vi spør litt hva denne lakksimulatoren er rent fysisk?
– Det er denne kofferten her borte med selve datamaskinen og simulatorprogrammet, så er det den elektroniske lakksprøyta, disse 3D-brillene og så kobler man det hele til en skjerm som man kan se på etter at man har forsøkt å lakkere, viser og forklarer Bent Gunnar.

Stor effekt av øving
Vi får se en elev som forsøker seg på å lakkere en kule, og spør Bent Gunnar om de vet noe om effekten av en slik lakksimulator som dette?
– Vi hadde høsten 2021 besøk av Norges Bilbransjeforbund sin «roadshow-lastebil». Det er en lastebil som er fylt opp med utstyr for å vise bilfagene. Lastebilen brukes til rekrutteringsarbeid over hele landet, forteller Bent Gunnar.
– De hadde blant annet en helt ny lakksimulator som ble veldig populær og tiltrakk seg mye oppmerksomhet. Besøket var før elevene på VG2 hadde forsøkt seg på å lakke i virkeligheten. Da var det noen elever som brukte simulatoren mye, og noen som ikke brukte den, og de som brukte den mye før første lakkering la nesten en fullt ut godkjent lakkjobb på aller første forsøk i lakkboksen, så her er effektene av øving med simulatoren veldig store, forteller Bent Gunnar.
– I løpet av en dag på skolen hender det at enkelte elever kan få litt ledig tid, og da kan man konkurrere om å få best score i lakksimulatoren på ulike objekter som man kan trene på her, forteller Bent Gunnar.

God markedsføring
Dag Rekdal, som er daglig leder for Opplæringskontoret for Bilfagene i Agder, forteller også at det er mulig å bruke simulatoren i den hensikt å få vist mer fram hva lakkeringsfaget innebærer.
– I løpet av skoleåret har vi besøk av niende og tiende klasser fra ungdomskolen, VG1 elever fra TIF (teknologi og industrifag), mekkegrupper. Vi kan med hjelp av lakksimulatoren få gitt en opplevelse av hva lakkeringsfaget går ut på. Alle synes det er veldig morsomt å få prøve seg med lakksprøyten og se resultatet etterpå. Det blir mer konkret enn bare ord og forklaringer, sier Dag Rekdal.
– Kanskje vi tar den med på bilmesse, utbryter Dag.
– Går man inn på vår nettside www.ok-bilfag.no kan man naturligvis også få en oversikt over alle de fag som sørger for at man aldri blir arbeidsledig som voksen, sier Dag med et smil.
Studierektor Liv Bjørnson fikk også teste simulatoren, og satte stor pris på gaven til skolen, og håper at den også kan bidra til enda mer rekruttering inn til TIF, Teknologi og Industrifag, og så lakkeringsfaget i videregående skole.
Styreleder for Opplæringskontoret for bilfagene i Agder, Arvid Ødegaard, som også er Daglig Leder hos Toyota Arendal, fikk også prøve seg på lakksimulatoren, og snakket med kontaktlærer Bent Gunnar om fordelene en slik simulator kan gi elevene og markedsføringsarbeidet.

Det var liten tvil om at elevene satte pris på simulatoren, for det blir nesten som å lære gjennom å spille, og de mente at de lærte mye om korrekt avstand, stabile bevegelser og rett hastighet gjennom å bruke simulatoren.