Karl Kristian Walle kan se tilbake på mange år hos Grimstad Bil

Hans Vidar Levinsen – Agderposten Medier

Vi slår av en prat med Per Ivar og Karl Kristian hos Grimstad Bil, og får høre at de to møttes som mekanikere hos Balchens Bil & Motorservice i Kristiansand, der Karl Kristian startet i 1977.

Balchens Bil & Motorservice hadde salg og service på biler fra Citroën, og det var et bilmerke Per Ivar og Karl Kristian hadde meget stor sans for. Vi merker også at navnet til Karl Kristian forkortes til Kalle og Per Ivar kortes ned til Per i samtalen mellom de to erfarne Citroënkarene hos Grimstad Bil.

Klarte å få meg skikkelig sint
Per bodde i Eide og Kalle i Lillesand, og da de jobbet sammen i Kristiansand møttes de ved det som da var E-18 og som nå er Rv420, for å kjøre sammen til jobb. Noe de byttet på å gjøre.
Var dere alltid like blide og glade når dere skulle kjøre sammen til jobb?
– Ja, stort sett var vi jo det, men det var en gang Per klarte å få meg skikkelig sint, forteller Kalle.
– Per kjørte et digert flak av en Citroën DS, og skrøt ofte av hvor god han var på å beregne bilens størrelse, forteller Kalle.
– Men en dag, da bilen min, en vakker nylakkert Citroën GS sto parkert der jeg ventet på Per for at vi skulle kjøre sammen til jobb, så kom han borti hele siden på bilen så det ble ei lang stripe langs hele den ene siden, forteller Kalle.
– Da ble jeg så sint at Per låste alle dørene mens jeg raste fra meg utenfor, forteller Kalle.
Kjørte dere hver for dere til jobb hos Balchens Bil & Motorservice da kanskje?
– Neida, jeg roet meg jo ned igjen, men jeg var nok ganske sint i noen dager, for det var skrekkelig ergerlig å få en lang stripe i den nylakkerte GS’en, forteller Kalle, mens de begge ler godt av historien.

Alltid Citroën
Betyr det at du og Per har holdt på med Citroën nærmeste hele deres yrkesaktive karriere?
-Ja, så godt som, jeg startet hos min far, BilWalle, som hadde bilopphuggeri i Lillesand, men jeg startet hos Balchens Bil & Motorservice for å få tatt fagbrev som privatist, så det ble Citroën ganske tidlig for meg, forteller Kalle.
-Her i Grimstad staret Grimstad Bil i 1983 med Citroën, så kom Subaru i tillegg etter 25 år med Citroën hos Grimstad Bil, forklarer Kalle som startet å jobbe hos Grimstad Bil 1. juni 1984.
-Citroën var utrolig tidlig ute med fantastisk behagelig hydraulisk fjæring på sine biler, svingbare lykter hadde de også utrolig tidlig, og lå langt foran andre bilmerker med nye tekniske løsninger, så det var alltid ekstra stas å kjøre og jobbe med Citroën, forteller Kalle.

Verksmester og teknisk leder
Kalle ble Verksmester allerede 15/2-1995, og jobbet både med kundemottak og med mekanisk arbeid hos Grimstad Bil. I juni 1996 tok han som en av de første i Norge et 24 dagers kurs for å bli Citroëntekniker, og fra 14/11-2003 ble han teknisk leder. Kalle fikk sitt Mesterbrev i september 2008.
Du har tatt mye kurs, og opplevd en stor utvikling innen bilbransjen, husker du noe som var ekstra annerledes i startfasen her hos Grimstad Bil?
-På den tiden var det Citroën i Frankrike som eide importørleddet for Citroën i Norge, og dersom vi på den tiden kom borti en utfordring vi ikke visste hvordan vi skulle løse, kom det teknikere fra importøren på besøk og fant løsninger sammen med oss, det var en utrolig lærerik periode og måte å jobbe på, forteller Kalle.
Har du mekka mye på elbiler?
-Nei, elbil fikk vi vel først for alvor i 2012 da C-Zero kom, og da var jeg ikke så mye på verkstedet for å jobbe mekanisk lenger, det ble sakte men sikkert mindre tid til det etter hvert som jeg ble både verksmester, teknisk leder og jobbet med kundemottak, forteller Kalle.
-Når det er sagt var jeg vel en av de første i landet til å kjøre en elbil, en Visa C15 varebil som kunne gå en 50-60 km i 1990, de var jo ikke spesielt nyttige med såpass kort rekkevidde, så de solgte heller lite den gang, forteller Kalle.
Jeg antar dere vet hvem som skal overta din rolle som kundemottaker, slik at kundene har en person å ta kontakt med om de skal ha bil på service eller lignende?
-Ja, det har vi på plass allerede, det er Ketil Solheim som skal overta rollen som kundemottaker her hos Grimstad Bil når jeg slutter, forteller Kalle.

Mer tid til hobby
Nå som du blir pensjonist ved påsketider vil du jo få mer tid i ukedagene, spesielt på dagtid, er det noe du ser fram til å kunne bruke mer tid på?
-Jeg har alltid vært utrolig glad i å spille, både piano og trekkspill, og Kalles Musikk spiller ofte opp til dans, så når jeg blir pensjonist ser jeg fram til å kunne dra ut og spille enda mer enn før, forteller Kalle.
-Det er så moro med musikk, så det blir jeg aldri lei av, forteller Kalle med et stort smil.