Jenter i teknologi- og industrifag

Hans Vidar Levinsen – Agderposten Medier

De siste årene har NHO jobbet med å få mer fokus på jenter og teknologi- og industrifag, og i forbindelse med årets aksjon 3/11 meldte Opplæringskontoret for bilfagene i Agder seg på NHO sitt arrangement, og inviterte jenter i ungdomsskolen til et eget opplegg der de skulle få besøke Lakkservice AS, Auto-Car AS og Autostrada i Arendal.
Det kom en fin gruppe jenter fra Stuenes Skole, som deltok på arrangementet, som startet hos Iselin Arnesen hos Lakkservice AS. Hit kom også NRK Sørlandet som laget en reportasje som ble vist samme kveld i NRK Sørlandet sin nyhetssending, og som også ble vist litt senere i Norge i dag riks-sending på NRK1.

Lakkservice AS
Hos Lakkservice møtte jentene fra Stuenes Skole Iselin Arnesen, som også er kjent på Instagram som Painter Isse der hun har over 53 700 følgere. Iselin hadde også med seg sin lærling i billakkererfaget, Ida Celine Christiansen.
Her fikk ungdomsskolejentene prøve seg på fargematching, holde lakksprøyte, blande farge og få litt informasjon om billakkererfaget. I følge jentene selv var det skikkelig inspirerende, og moro å få se og oppleve litt av hva lakkeringsfaget innebærer, og å få se en arbeidsplass.
Rådgiver fra NHO Agder, Anne Klepsland Simonsen, var også tilstede, og syntes det var knallbra at jentene fikk se og oppleve ulike bedrifter i området, og at de fikk se litt ulike teknologi- og industrifag.
– Vi må gjøre noe med den lave jenteandelen i teknologi- og industrifag i Agder, for når landet som helhet har et stort forbedringspotensiale med 12% jenter i disse fagene, så har vi jo kjempemuligheter for forbedring her i Agder der 6% av jentene velger disse fagene, forteller Anne.
Daglig leder for Opplæringskontoret for bilfagene i Agder, Dag Rekdal var også med, og hjalp også til med å få transportert jentene mellom de ulike bedriftene.
– Vi er utrolig stolte av de jentene vi har i bilfagene, de er flotte representanter for de fagene de velger, de trives godt med både fag og jobbene sine, og vi ønsker oss naturligvis enda flere jenter inn i bilfagene i framtiden, forteller Dag.

Auto-Car AS
Hos Auto-Car var det Frode Abusland som viste rundt, gjennom selve butikklokalene der nye biler sto utstilt, forbi bruktbilavdelingen og inn på verkstedet. Her var det bilfaget for lette kjøretøy som var i fokus, og også her var det en jente som var lærling, Elisabeth Jensen, som ungdomsskolejentene fikk hilse på.
Spennende og lærerikt å få kikke inn i et bilverksted, og å få høre litt fra Elisabeth som var lærling her.

Autostrada
Da jentene fra Stuenes Skole kom til Autostrada, var det Servicemarkedssjef Frank Svoboda som viste dem rundt. De fikk besøke verkstedet og delelageret, og hilse på Mari Bjelkåsen Johansen som jobber på delelageret til Autostrada.
– Vi er veldig interessert i å få inn flere jenter i bransjen, forteller Frank.
– Det er gunstig for arbeidsmiljøet at begge kjønn er representert, og det er jo ingen grunn til at jenter ikke skal velge bilfag, så her er det bare å søke seg inn på bilfagene, sier Frank.
Jentene fra Stuenes Skole var fornøyde med dagens erfaringer og opplevelser fra tre av aktørene i bilbransjen i Arendalsområdet. Her er det god plass og ønsker om flere jenter i bransjen.

Ta kontakt
Dersom du er forelder til en jente, eller er en jente selv, og lurer litt på hvordan man kan velge på videregående for å komme inn i bilbransjen, kan du ta kontakt med Dag Rekdal på Opplæringskontoret for bilfagene i Agder, så vil han kunne gi deg gode råd om veien videre.
Dag Rekdal – [email protected] – 913 11 725
Opplæringskontoret for bilfagene i Agder har også en nettside: www.ok-bilfag.no og du finner også okbilfag på Facebook.