Robin Seljåsen er en av de første i landet!

Hans Vidar Levinsen – Agderposten Medier

Dag Rekdal fra Opplæringskontoret for bilfagene i Agder kan fortelle at det splitter nye Bilpleiefaget er i gang fra 1/8 i år.
Læreplaner er utarbeidet og godkjent av Udir, og Toyota Arendal ble den første lærebedriften vår med lærling i det nye Bilpleiefaget.

Toyota Arendal
Vi tok turen til Toyota Arendal sine nyoppussede lokaler og omgivelser for å hilse på Robin, og for å få høre litt mer om hvordan det gikk til at han klarte å starte læreperioden samme dato som Udir åpnet for muligheten?
– Jeg hadde fått høre fra Opplæringskontoret for bilfagene i Agder at det var et bilpleiefag som var «på vei» da jeg gikk Teknologi og industrifag (TiP) Vg1. Bilpleie var noe jeg allerede den gang var meget interessert i, forteller Robin.
– Jeg tok bilskade, lakk og karosseri Vg2 og har også tatt fagbrevet i Bilskadefaget, forteller Robin.
– Nå som det åpnet seg mulighet for å starte i lære i Bilpleiefaget var jeg klar for å komme i gang med det, egentlig håpet jeg vel at det skulle komme på plass for et år siden, men det kom heldigvis på plass nå fra august, og det er jeg veldig glad for, forteller Robin.
Om man da går TiP og Bilskade, lakk og karosseri, så kan man velge tredje året om man vil gå i lære i Bilskadefaget, Billakkererfaget eller det nye Bilpleiefaget for å nevne noen av mulighetene?
– Ja, det stemmer, det er noen flere fag man kan velge også, men det var det nye Bilpleiefaget jeg var mest interessert i, forteller Robin.
– Da jeg tok fagbrevet i Bilskadefaget var det mye grovarbeid for å få karosseriet i god stand igjen, også var det de som holdt på med lakkeringen som fikk lov til å få bilen til å skinne igjen. Det er noe av det jeg liker ekstra godt med Bilpleiefaget, at man får bilen til å bli den reneste og mest skinnende versjonen av seg selv, forteller Robin.

Maskiner
Er det slik at du har noen maskiner du kan bruke i dette arbeidet, eller gjøres alt for hånd?
Robin finner fram litt ulike maskiner, og viser meg.
– Vi har poleringsmaskiner i ulik størrelse ut fra hva som skal poleres og eventuelt slipes for at lakken skal bli så fin som den kan bli, sier Robin og viser fram poleringsmaskinene.
– Så har jeg en stor rensemaskin her til seter og tepper og slikt i interiøret, for det er jo ikke bare utenpå at bilen skal skinne, sier Robin med et smil.
Nå har du jo ganske nylig startet i læreperioden, men vet du allerede nå litt om hva du skal lære mer om selv om faget er helt nytt?
– Jeg vet at det handler en del om korrekt behandling og bruk av ulike kjemikalier, for at HMS skal være på plass og for at alt av utslipp skal være etter forskriftene, forteller Robin.
– Så har jeg lest at jeg skal lære litt om punktreparasjoner, også av bilglass, så man bruker så lite ressurser og tid som mulig å fikse småskader, forteller Robin.
– Jeg har hatt en interesse for bilpleie en stund, for det er så moro å få biler til å skinne, så det er veldig gøy å nå være i gang med det helt nye Bilpleiefaget, forteller Robin.
Hva slags biler er det du jobber med?
– Det er nye biler som skal klargjøres for salg eller som demobil, også er det bruktbiler som kommer inn som skal klargjøres for salg, forteller Robin.
– Denne Toyota RAV4 plug-in hybriden her skal bli ny demobil for Toyota Arendal, forteller Robin mens han tørker vekk vaskevannet.
Jeg har sett en bil som ikke var klargjort, de har jo gjerne en del plast på seg, er det du som tar bort all den plasten?
– De bilene som skal klargjøres skal først innom teknisk klargjøring som ser på at bilen ikke har fått noen transportskader og slikt, og de tar bort mye av plasten for å kunne sjekke bilen skikkelig, så tar jeg bort resten, forteller Robin.
– Så må jeg ta avfetting, vask, og sørge for at vinduer er helt rene for krittmerker og limrester fra lapper som klistres på rutene, forteller Robin.
– Ellers blir det jo også en del voksing og polering av biler som trenger det, så her får jeg holde på med alt jeg liker godt, forteller Robin med et smil.

Biler på vei inn
På vei tilbake til kontoret ser vi en trailer med mange nye biler bakpå, og vi ser litt på hvordan nye Toyotaer kjøres ned fra andre etasje på traileren.
Det er en del støv og skitt som Robin må ordne opp i, samt en del plast og lapper som må bort før noen kunder kan få disse bilene.
Et fascinerende skue, og vi ser at Robin får nok å holde på med fremover med alle nye biler som skal leveres ut fra Toyota Arendal. Vi ønsker lykke til med en lærerik, spennende og givende læretid!