En av 25 som kom til Norge

Hans Vidar Levinsen – Agderposten Medier

Mazda CX-5 har fått seg en liten oppgradering, så vi fikk lånt oss en helt ny CX-5 fra Mazda Norge, og da slo de til med selveste jubileumsmodellen som leveres i fargen Snowflake White Pearl, med rødt skinninteriør, jubileumslogo i nakkestøtten på forsetene, jubileumslogo i felgene til sommerdekkene (vi testet med vinterdekk), smartnøkkel med inngravert jubileumslogo og en bok som forteller om Mazda sin 100-årige historie.
Jubileumsmodellen får man med 2,5 liters bensinmotor med 194hk og AWD.

2WD og AWD
Mazda CX-5 kan du få med to ulike bensinmotorer, en 2,0 liters bensin med 165hk, der kan du har valget mellom 2WD og AWD, og en 2,5 liters bensin med 194hk som har AWD. Du kan også velge mellom 2WD og AWD på 2,2 liters diesel med 184hk.
Hvilke valgmuligheter du har avhenger også litt av utstyrsnivå, for går du for innstegsmodellen Vision, så er det kun de to 2WD motorene du kan velge mellom.
Utstyrsnivå Ignite, med sorte detaljer og sorte felger med mer, får du med AWD, og 2,0 liters bensin og 2,2 liters diesel.
Utstyrsnivå Optiumum åpner for alle motoralternativer som leveres til CX-5, og over Optium finnes også utstyrsnivå Optimum Signature med seter i brunt nappaskinn.
Uansett motorvalg, så er motorene videreutviklet for å minimere forbruk og utslipp, her skjer det også en stor utvikling selv om det kanskje ikke skrives så mye om det i mediene.
Testbilen vi lånte fra Mazda Norge var i Optimum, med de tillegg som er i 100-års jubileumspakken, det inkluderer blant annet ventilerte seter, som vil si at man på varme sommerdager kan få kjøling i setet. Det bør testes om du ikke har testet det før!

Fantastisk komfort
Mazda CX-5 med Skyactive-G bensinmotor på 2,5 liter og med 194hk leverer en nydelig komfort, her glir bilen fram uten anstrengelse, og med et deilig kraftoverskudd. En deilig stillhet i kupéen.
Du har god oversikt over trafikken, og med head-up display som er med i Optimum utstyrsnivå trenger du ikke ta blikket vekk fra veien.
Lyden fra BOSE anlegget med 10 høyttalere som følger med i Optimum utstyrsnivå leverer en svært god lyd enten man vil høre på favorittmusikken på Spotify i Apple CarPlay, eller man vil høre på radio.
Selve betjeningen kan du gjøre med en meget logisk og lekker joystick mellom forsetene, slik at fingermerker på skjermen kan minimaliseres. Det både ser og oppleves lekkert og eksklusivt.
Når du skal rygge har du 360 kamera og svært god kvalitet på bildet i den 10,25’’ store infotainmentskjermen som er helt ny, og har ny programvare.
Når du ser deg rundt i kupéen er det lekkert og unikt med en blanding av rødt skinn og hvitt skinn på en del områder, det føles langt mer eksklusivt enn prisen skulle tilsi, for selveste jubileumsmodellen kan man få for kr 575 200, dersom den ikke allerede er utsolgt når dette magasinet kommer ut. Det er fantastisk mye luksus og komfort for pengene.

Fremkommelighet
Jeg har vært i kontakt med flere eiere av Mazda CX-5, og veldig mange av dem velger seg stor dieselmotor med AWD, for den kan trekke inntil 2 100kg, og er etter det vi har hørt helt fantastisk å trekke campingvogn med.
Man kan også velge mellom avtagbart eller innfellbart hengerfeste fra listen over ekstra utstyr, og om det er en ting du skal ha fra listen over ekstra utstyr til en Mazda CX-5 så er det hengerfeste, selv om du selv ikke skal trekke noe som helst! Da blir nemlig campingvognfolket glade den dagen du skal selge bilen igjen, og det er det jo lurt å tenke litt på når man kjøper bil.
Man trenger heller ikke bekymre seg for fremkommelighet noen vei, ettersom AWD-systemet fungerer svært godt. Dette har vi testet ettertrykkelig på vinterstid med CX-5 før, i de kjipeste bakkene man kan finne i Grimstad og Arendal, så den vet vi er meget god.

Plass
Vi vil si at Mazda CX-5 er optimal for fire, for da blir komforten for alle 4 helt utrolig god, men man kan naturligvis ha 3 personer i baksetet når det er nødvendig. I baksetet er både kneplass og hodeplassen god, selv for voksne folk. Framme er hodeplassen svært god.
Bagasjeromsplassen er på 506 liter, og velger man takrails kan man ha inntil 75kg på taket, noe som holder for de fleste familier.
Hos Sigmund Aasen i Arendal kan du sjekke ut oppgraderte Mazda CX-5, og vi våger oss på å anbefale det deilige utstyret som følger med i Optimum utstyrsnivå.