Vi ser nærmere på HONGQI E-HS9

Hans Vidar Levinsen – Agderposten Medier

Det er FAW i Kina som produserer bilmerket Hongqi, de er den 11. største produsent av biler i verden nå, og de produserer biler for Audi, VW, Mazda og Toyota til det Kinesiske markedet. Hongqi uttales Hongsji, og modellen E-HS9 må helt klart defineres som en bil i premiumklassen.

Hva slags bil er E-HS9?
Designeren Giles Tyler jobbet hos Rolls Royce før, og tankene bak designet til E-HS9 var å lage en bil som var kraftfull og majestetisk. Samtidig er den teknologisk meget godt utstyrt, eksempelvis med en app som gjør at mobilen kan fungere som nøkkel, mulighet for å dele digital nøkkel med andre som skal kjøre bilen, styre klimafunksjoner og fjernstyre bil ved parkering for å nevne noen av funksjonene i appen.

E-HS9 er 5,21 meter lang og 2,01 meter bred + speil, så det er uten tvil en stor bil det her er snakk om, og plassen innvendig er meget god.

E-HS9 leveres med avansert AWD med syv ulike kjøreprogrammer for ulike underlag, og bakkeklaringen er meget god med 20cm, og den er justerbar for Exclusive, noe som sikrer en god fremkommelighet på glatt vinterføre.

Her er det varmepumpe, som gir god oppvarming uten at det krever mer enn nødvendig energi fra batteriet, ved lading vil også teknologien sørge for at batteriet har en god ladetemperatur, og man kan lade på CCS-ladere med inntil 120kW ladehastighet.

Hengerfeste kan man bestille til E-HS9, og den vil da kunne trekke med seg inntil 1500kg. Taklast vil man også kunne ha på E-HS9. Sikkerhetsnett for bagasje vil også komme slik at man kan utnytte det enorme bagasjerommet.

De som sitter på rad to har rikelig med lademuligheter, og det er varme i yttersetene på 7-seteren og enda mer avanserte valg i Exclusive som leveres som 6-seter.

E-HS9 har «over the air» oppdateringer, og dette skjer fra et eget datasenter i EU, der alle GDPR-regler er ivaretatt for det Europeiske marked.

To prototyper
Det er HBI Norge AS som står for importen av Hongqi til Norge, og de har fått et par prototyper av E-HS9 til Norge som vi har sett nærmere på.

E-HS9 kan man få i tre ulike utstyrsnivåer, og innstegsmodellen heter Comfort, og koster fra kr 620 000 (estimert pris, kan endres noe). Den hvite bilen vi så nærmere på er i utstyrsnivå Comfort. Denne har 7 seter i skinn/alcantara.

Comfort har en batteripakke på 85 kWt, med 436hk, som vil gi om lag 400km rekkevidde målt etter WLTP-metoden. Ettersom WLTP-målingene gjennomføres når produksjonsmodellen er klar, er dette beregnede tall foreløpig.

Neste steg på utstyrsnivåene er Premium, som blant annet får den større 99kWt batteripakken, 551hk og 670NM, LED-Matrix lys og soft close system for dørene for å nevne noe, denne var ikke til stede i Norge som prototype. Prisestimatet for Premium er kr 700 000.

Den sorte bilen er topputgaven Exclusive, denne har også 99kWt batteripakken, og de enorme kreftene. Her er det også LED-Matrix, og man får her også med luftfjæring, noe som gjør at bakkeklaringen kan justeres.

I Exclusive får man noen helt nydelige skinnseter i nappa skinn med massasje, ventilasjon og varme, og uttrekkbar sittepute. Her er det også 3 aktive skjermer foran, mot 2 i de andre ustyrsnivåene.

De to kapteinsstolene på rad 2 kan justeres frem og tilbake elektrisk, og har både ventilasjon og varme, og er skikkelig komfortable!

Plassmester

Selv med de to bakerste setene i bruk har man bra med plass bak i en E-HS9, med 58cm dybde, 105cm bredde og 72cm høyde.

Dersom man trykker på knappen for å legge ned de to bakerste setene blir plassen i bagasjerommet ganske formidabel, med en dybde på 124cm! Her inne er også takhøyden bedre, og man får 80cm plass i høyden til det man måtte ønske å ta med seg.

De to bakerste setene rommer fint voksne på ca 180cm lengde, så i Comfort og Premium kan 7 voksne reise på tur, og i Exclusive kan 6 voksne reise på tur.

HBI Norge AS jobber for tiden med å få ferdig spesifikasjonene på de norske utgavene av Hongqi E-HS9, så før man kan bestille bil i løpet av sommeren, så kan det komme enkelte endringer i spesifikasjonene.

Du kan reservere bil nå, prøvekjøre på slutten av sommeren og få bil før 2021 er ferdig.