Bilinteressens gryte – reisetips

Hans Vidar Levinsen – Agderposten Medier

Dette magasinet skal ikke overøses med reisetips, men av og til må man bare dele, spesielt når noe er så unikt som Lærdalsøren Hotel, Johannes Einemo, og omgivelsene rundt.

Leie Lotus
Johannes har bygget om en Lotus Elise (2001) til en Lotus Exige (2010) som han leier ut, enten på timesbasis for kr 600 i timen, eller på dagsbasis for kr 3500 for dagen.
Det høres ikke mye ut med 140hk, men i denne 750kg lave bilen er det ganske vilt, rett og slett latterlig moro! Litt som en bøllete Go-cart med effektanlegg, fire punkts seler og avtagbart tak.
Men hvordan kan det ha seg at man kan man leie en Lotus Elise i Lerdalsøren?

reisetips-johannes-einemo.jpg

Johannes Einemo
For å forstå hvorfor Lærdalsøren Hotel har blitt et reisemål for bilklubber og bilinteresserte individer må man bli litt mer kjent med mannen bakom det hele, Johannes Einemo.

Har du vært interessert i bil lenge?
– Ja, jeg kjøpte vel min første bil som 12-åring, for jeg vokste opp på gård, og vi hadde en ca 100 meters grusvei som jeg kjørte på, forteller Johannes mens han tenker seg litt om.
– Men egentlig startet det vel med en svært teknisk bok om hvordan en Ferrari Testarossa var bygget opp, som jeg fikk som 8-åring, den leste jeg mange ganger, forteller Johannes.
– Jeg var interessert i alt med motor, og fiksa på plenklippere, mopeder og motorsykler. Før jeg var 16 hadde jeg vel hatt 15-20 ulike biler som jeg hadde kjøpt inn litt slitne, fiksa opp, kjørt litt og solgt videre.

Du verden! Du startet tidlig med bil ja, og interessen for å mekke på bil har du beholdt skjønner vi?
– Ja, jeg tok fagbrev som bil-lakkerer, og har alltid hatt noen bilprosjekter på gang.
– Etter fagbrevet var i boks ble det noen år i oljevirksomheten, samtidig som jeg bygget meg et lakkeringsverksted som jeg nå pusler litt med på vinterstid.

Lærdalsøren Hotel
Men hotell, hvordan kom det inn i bildet her?
– Det begynte vel så smått da jeg var med på en 50-års jubileumstur for Lamborghini i Italia, noe jeg syntes var utrolig artig, men jeg så jo raskt at de omgivelsene som vi kjørte gjennom der hadde vi jo enda bedre her hjemme, så det var nok noe av bakgrunnen til at tanken om hotellet ble født, forklarer Johannes.
– Så ble Lærdalsøren Hotell tilgjengelig, et gammelt ærverdig hotell i den gamle trehusbebyggelsen i Lærdalsøren, så da kjøpte jeg det, og begynte å videreutvikle mine ideer for bilklubber og bilinteresserte.
– Her kan man booke tur som passasjer med min Ferrari Testarossa, Lamborghini Diablo, Ford GT40 replika eller en av de andre litt spesielle bilene jeg har, men det blir jo helst på våren eller høsten, for om sommeren blir det for travelt med hotelldrift til at jeg rekker å kjøre rundt med folk i de bilene der, forklarer Johannes.
– Så kan jo folk leie Lotusen som jeg har bygget om til en 2010 Exige og modifisert så den nærmest oppleves som en kontrollerbar racerbil.
– Bilklubber kan leie hele hotellet, som består av 10 rom som deler 3 bad og 1 rom som har eget bad, og ha flotte turer i fantastiske omgivelser med utgangspunkt i hotellet. Så har vi After Drive og Småsnurren Bar dersom bilklubbene ønsker litt slikt på kvelden, forklarer Johannes.

Når man kommer inn på hotellet er det første man ser en motor fra en Ferrari, samt bilplakater og avisforsider, blandet med bilder av de som er en del av historien til Lærdalsøren Hotel.

Vil du teste?
Etter en kort prat med Johannes spør han;
– Du vil ikke teste en liten tur med Lotusen da, siden du skal skrive om den, så du vet litt om hvordan den oppleves?
Sånne tilbud har jeg lært at man ikke skal takke nei til, og jeg får oppleve hvor liten døråpningen til en ombygget Lotus Elise er, her er det rumpa først, så bøye ryggen alt man kan, åle seg ned i setet og dra beina etter seg inn i bilen etter man først har tatt av rattet.
Så er det på med seler og med ratt, vri om nøkkelen, og la motorlyden fylle hjernen mens bilen glir sakte ut av Lærdal sentrum og mot Aurlandsvegen – Fv243. Når høyrefoten trykker ned gasspedalen brøler det fra motor og eksosanlegg, du kjenner hver en hump på veien, og den ekstremt direkte styringen.
Latteren kommer helt av seg selv, og smilet de stundene du ikke ler av den ekstremt kjøreglade opplevelse bilen gir. Man trenger ikke masse fart i en Go-cart lignende bil som dette for å ha det ustyrtelig moro, og jeg kan levende forestille meg hvor moro det må være å oppleve fjellveier med denne Lotusen!

For alle
Hoteller som er plassert nært turterreng har gjerne forslag til hvor gjestene kan gå fine turer, og på samme måte har Lærdalsøren Hotel kjøreturer av ulik lengde og med ulike opplevelser.
En av disse kjøreturene har omtrent samme utseende i «strek-kart-tegning» som Nürnburgring og heter derfor «Lærdalsørenring».

Vi spør Johannes hvem som kan komme på besøk hit?
– Det kan jo alle med interesse for bil, eller interesse for å gå fjellturer for den saks skyld, men jeg antar det var bilfolket du tenkte på først og fremst nå?
Ja, det stemmer, det var bilfolket jeg lurte mest på nå.
– Her kan man jo komme med sin egen bil og få forslag til fantastiske kjøreturer, og ha Lærdalsøren Hotel som base.
– Man kan også sitte på med en av mine litt mer eksotiske biler, rett og slett booke en tur.
– Man kan komme hit med en bilklubb, der man gjerne deler interessen for et spesielt bilmerke eller for et spesielt bil-land. Bilklubbene kommer gjerne på våren og på høsten når det ikke er så mye turister her. Bilklubbene bestiller gjerne i veldig god tid i forveien.
– Så kan man jo komme hit og leie Lotusen og kjøre den i vakre omgivelser med mange nasjonale turistveier i området her, forklarer Johannes.

Dersom du ikke har vært på Lærdalsøren Hotel før, og er litt over middels interessert i bil, så kan vi varmt anbefale turen! Dersom du har vært der før, så vet du godt at du bare må tilbake.