Hans Vidar Levinsen – Agderposten Medier
Vi går rett på sak ettersom vi har hilst på et par lærlinger før, og spør litt om de som skal ta fagbrevet for lette kjøretøy også må starte med Vg1 TIP (Teknikk og industriell produksjon)?
– Ja, første året er TIP, og andre året velger man Vg2 kjøretøy – et år der man får prøvd seg på både lette og tyngre kjøretøy og en del andre generelle motorer, for det er mange valgmuligheter etter Vg2 kjøretøy, forklarer Jonas.
Vi tar en telefon og spør Dag Rekdal som jobber for opplæringskontoret for bilfagene i Agder hva man kan velge etter Vg2 kjøretøy?
– Vg2 kjøretøy har faktisk to mulige startveier inn, både TIP og elektrofag Vg1 gir mulighet for å søke videre på Vg2 kjøretøy, presiserer Dag.
– Etter Vg2 kjøretøy kan man velge å gå i lære innenfor lette kjøretøy, tunge kjøretøy, hjulutrustningsfaget, motormekanikerfaget, motorsykkelfaget og reservedelsfaget, forteller Dag.
Vg2 kjøretøy
Hvordan opplevdes Vg2 kjøretøy Jonas? Var det bare teori på skolebenken?
– Nei, det var mye tid i verkstedet, og det var en god blanding av teori og praksis, slik at man fikk prøvd ut i praksis det man lærte teoretisk, forteller Jonas.
– Så er det ganske stilig å få kombinere mekanikk med det nyeste innenfor elektronikk.
– I tillegg var vi utplassert i to perioder, så da var det jo kjekt å få komme hit til Gromstad Auto som skulle ha lærling på høsten, forteller Jonas.
Hvordan avsluttes Vg2 kjøretøy? Er det en diger skriftlig eksamen?
– Nei, det var en muntlig praktisk prøve, der en av oppgavene var å kunne navn på ulike deler og hva man skal med dem, forklarer Jonas.
To år i lære – til NM
Når du er ferdig med Vg2 kjøretøy så er det ut i lære?
– Ja, da er det to års læretid, der du har en makker i starten, også kan du ordne mer og mer selv når du får mer erfaring, forklarer Jonas.
– Da inngår man en lærekontrakt som går over to år, så min lærekontrakt går ut tidlig august 2020, forteller Jonas.
Men når du skal få fagbrevet, er det en form for eksamen?
– Ja, det er en fagprøve som er muntlig praktisk, som går over et par dager, men vi har jo trent på den med testfagprøven som man har tidligere på vinteren, forklarer Jonas.
Testfagprøve?
– Ja, det rigges opp 8 ulike «stasjoner» der man har om lag 20 minutter på hver arbeids-stasjon, også er det eksterne sensorer som vurderer arbeidet ditt, og som man forklarer valgene man gjør til. Det er litt mer overfladiske ting i forhold til fagprøven der man går en del mer i dybden, forklarer Jonas.
Men er testfagprøven kun for å øve til fagprøven?
– Det er jo hovedpoenget med testfagprøven, men man får også poeng, så man kan se hva man bør øve på og bli bedre på til fagprøven, og disse poengene brukes til å finne en vinner som kommer til NM, forklarer Jonas.
Gikk det greit for deg på testfagprøven?
– Ja, det gikk jo helt greit, så det ble jeg som skal til NM dersom de finner en praktisk måte å få gjennomført det nå i disse noe spesielle koronatidene, svarer Jonas.
Lovet jobb
Men nå som du har bestått fagprøven, og avslutter lærekontrakten din i august, vet du da hva som skjer etterpå?
– Ja, jeg har fått tilbud om fast jobb her hos Gromstad Auto, så det er jo veldig greit fremover, forteller Jonas.
Hva er det du jobber med her nå, når ikke vi forstyrrer deg med massevis av spørsmål?
– Nå lufter vi bremsesystemet her, vi har en maskin som vi enkelt kobler på, så rydder den i eventuelle urenheter i bremsesystemet og skifter bremsevæske, så dette er en utrolig praktisk maskin, forklarer Jonas.
Du er en del innom datamaskinen her, er det mye som foregår på data nå?
– Ja, vi kobler på en analyseboks, som kan kobles på trådløst, og som vi har med oss ut når vi tester bilen og feilsøker. Da får vi opp alle mulige måleverdier, og kan analysere oss fram til hva som kan være utfordringene som vi bør få fiksa opp i.
– Noen ganger forteller verktøyet oss helt spesifikt om en utfordring og andre ganger må vi analysere ulike måleverdier, så det blir en del bruk av datamaskiner i denne jobben, forklarer Jonas.
Vi takker for oss, og skal nok følge opp med en egen sak dersom det blir slik at et NM kan gjennomføres.