Audi e-Tron Sportback – en vakker elbil

Hans Vidar Levinsen – Agderposten Medier

Audi e-Tron Sportback kom til Gromstad Auto like før påske, og i påska fikk vi ta den med ut i nærområdet for en liten luftetur, og for å få tatt litt bilder av den. Elbilen som svært få har et likegyldig forhold til, og som veldig mange liker godt.

Norges mest solgte
Audi e-Tron er i første kvartal av 2020 den mest solgte/registrerte bil i Norge, så det begynner å bli mange norske hjem som har en e-Tron i garasjen.
Fra før har man kunnet velge e-Tron med to batteripakker og med flere ulike utstyrsnivåer. Begge batteripakker har Quattro firehjulstrekksystem.
En vanlig Audi e-Tron 50 har en batteripakke på 71kWt brutto og 64kWt netto, og forskjellen på brutto og netto er at du kan dra nytte av nettoeffekten til praktisk kjøring. WLTP-rekkevidde ved blandet kjøring på inntil 332km. 313hk 540NM 0-100 km/t på 6,8 sekunder og en startpris på 499 000, og gode kampanjer på utstyr og serviceavtale hos Gromstad Auto gjør at det er mye å gjøre for Haakon Gromstad og Jørn Tunsberg.
En vanlig Audi e-Tron 55 har en større batteripakke på 95kWt brutto og 86kWt netto, noe som gir en rekkevidde på blandet kjøring etter WLTP-målestandarden på inntil 436km. Større batteripakke gir mer krefter, 408hk og 664NM i boost-modus og for lenger perioder 361hk og 561NM. Ferden fra 0-100 kan gå unna på 5,7 sekunder. e-Tron 55 starter med utstyrsnivå Advanced Business på kroner 699 900, noe som er 130 000 mer enn for 55 i samme utstyrsnivå.
Audi e-Tron Sportback er en bil man kan få med de samme to batteripakker, og utstyrsnivåer, men her får man ca 9 km lenger rekkevidde på grunn av at bilen har en noe annen form som er gunstig med tanke på forbruk på en lang kjøretur.
Prismessig starter en Sportback på kr 22 000 mer enn en vanlig e-Tron, altså 521 000 for en e-Tron Sportback 50 Launch Edition, og 721 900 for en 55 med Advanced Business for å ta med et par priseksempler.
Nytt nå er at man også kan få e-Tron også som S-Line!

Dagstur til Hovden
I påsken testet vi en vanlig Audi e-Tron 55 Advanced Sport quattro på dagstur til Hovden. Vi ladet natten i forveien, og la inn avreisetidspunkt slik at bilen var varm og full-ladet ved avreise fra Grimstad.
Turen gikk på tørre fine veier via Froland over til Evje og opp til Hovden skisenter. Utetemperaturen varierte mellom +7 og +1 på turen. Da vi kom fram til skisenteret hadde batteriet 30% igjen av rekkevidden sin, og snittforbruket var på 23,9 kWt/100km.
På Hovden ladet vi til 65%, og dro via Kristiansand på veien tilbake. Vi hadde nok strøm til å komme tilbake til Grimstad, men stoppet innom IONITY på Kjerlingland for å teste ladehastigheten, som raskt kom over 113kW, og som steg opp til 145kW. Med en slik ladehastighet trenger ikke en ladepause å bli lang.
Forbruket fra Hovden til Grimstad ble på 18,6 kWt/100km og snittforbruket på hele dagsturen på nesten 500km ble på 21,1kWt/100km.
Når du kjører så langt som dette på en dag, 7 timer og 38 minutter bak rattet, så merker du lett om komforten i en bil er god eller ikke, og komfort er virkelig en av e-Tron sine styrker, enten du har en vanlig e-Tron eller en e-Tron Sportback. Denne dagsturen var en nydelig opplevelse!

Design
Det som kjennetegner en Sportback er den skrånende bakruten, noe som gir hele bilen et annet uttrykk som svært mange liker veldig godt. Bilen ser visuelt sett mindre ut uten at den er veldig mye mindre. Ettersom bakruta blir med bakluka opp er bagasjerommet praktisk å bruke.
Designet er også hakket mer aerodynamisk, noe som etter WLTP-målenormen skal gi om lag 9 kilometer mer rekkevidde for Sportbacken.
Dersom du ikke må ha noe så stort som et over middels stort hundebur baki en e-Tron, så vil Sportbacken dekke de fleste behov en vanlig e-Tron dekker, men dersom du ofte laster bilen så full at baksetene må legges ned, er nok den vanlige e-Tron hakket mer optimal.
De som velger Sportback gjør nok det fordi de liker utseendet bilen har ekstra godt, og de vil sikkert sette pris på at bilen i 3D ryggekameraet har fått Sportback design den også.
Tar du turen til Gromstad Auto kan du få tatt en nærmere kikk på denne vakre elbilen!