Kjøpte ny elbil

Tore Myrberg, Agderposten Medier:
Både lærer og elever er godt fornøyd etter at Aust-Agder fylkeskommune bevilget penger til en splitter ny Kia Soul til undervisningen ved Sam Eyde vgs.

– Det betyr ganske mye for å være relevant til den bilparken vi har nå. Utviklingen går jo mye fortere enn man hadde trodd, sier Ole Heidenberg ved Sam Eyde videregående skole.
Han er klar på at det er helt nødvendig at fagutdanningen holder seg oppdatert.
– For undervisningen er det av stor betydning. Det at fylkeskommunen bevilger penger til dette uten at vi har lagt noen premisser for dette, er hva jeg vil kalle forutseende. For behovet er stort.

Bertel O. Steen
Helt konkret betyr dette at elvene og lærlingene knytte til Sam Eyde vgs. kan få en grunnopplæring gjennom praktisk undervisning på en splitter ny Kia.
– Dette er helt nødvendig. Pr. i dag står det ingen ting om elbil i læreplanen, men det kommer en ny i 20/21. Da regner jeg med at elbil blir et kompetansemål, sier Heidenberg.
Da står også skolen allerede rustet med materiell og kompetanse. Alt gjennom et godt samarbeid med Bertel O. Steen.
– De var villig til å selge oss en pakke som inkluderer opplæring. Jeg regner med at det betyr at de kommer litt til oss og vi litt til dem. De har i hvert fall tilbudt alt vi trenger av kurs og støtte. Så alt skal være klart til den nye læreplanen kommer.

En annen verden
Naturlig nok er det en spennende tid man går i møte for dem som går bilfag som utdanningsløp. I løpet av kort tid har mye endret seg.
– Vi har drevet mye med forbrenningsmotorer, drivverk og girkasser. Elbiler er en helt annen verden, også når det gjelder sikkerhet. Vi snakker om 400 volt. Dessuten blir det ikke reparasjoner på en elektrisk motor på samme måte som på en med fossilt drivstoff. Da må de som utdannes nå vite hvordan ting virker.
Samtidig kan man ikke stoppe utdanningen på bilene som går på bensin og diesel.
– Vi vil ha fossile biler i mange år til. Så opplæringen på elbil blir i tillegg til.

Øker motivasjonen
Leder Dag Rekdal ved Opplæringskontoret for bilfagene i Aust-Agder er helt enig med Heidenberg, og sier den nye Kia Soul passer godt til formålet.
– I forhold til undervisningen fant man ut at det å kjøpe en helt ny bil med diagnoseutstyr var det beste, og da falt valget på Kia.
For ham er det viktig at man nå også har et oppdatert tilbud å kunne gi til lærlingene som utplassert i forskjellige bedrifter.
– Det er ikke alle verkstedene hvor vi har lærlinger de har det siste i diagnoseutstyr til elbil, men det vil denne pakken fra Kia med bil og utstyr sørge for. Dessuten gjør det å få en helt ny elbil til undervisningen noe med motivasjonen, sier Rekdal.