Skal lære salg hos Agder Bil

Tore Myrberg, Agderposten Medier
Bilbransjen i Aust-Agder er flinke til å ta inn lærlinger. Likevel er det noe nytt her lokalt når Henrik Mørck nå skal gå læretiden innen salgsfaget hos Agder Bil.

– Jeg har fått med meg at dette er litt banebrytende i Aust-Agder. Det er fint å kunne velge en litt annen vei, og det er jo absolutt salg og service vi holder på med her, sier Mørck.

Søkte plass
Selv sier 21-åringen at han bare måtte gripe muligheten da den dukket opp innenfor en bransje hvor han har lyst på å være.
– Jeg har veldig lenge hatt lyst til å få jobb som bilselger. Samtidig har jeg også lyst på å ta fagbrevet innen salg og service. Så da denne anledningen dukket opp var det perfekt, forteller Mørck.
Samtidig viste han initiativ ved å finne en mulighet selv om det ikke var utlyst noen lærlingplass innen dette faget hos Agder Bil.
– Jeg hørte at de søkte etter folk, og da stakk jeg innom og søkte.

Ser fram til salg
Mørck har alltid vært glad i biler. Samtidig har han også likt godt å snakke med folk. Som salgslærling hos Agder Bil får han muligheten til å kombinere disse to tingene.
– Nå er planen at jeg skal være her i to år, noe jeg ser fram til. Og jeg ser fram til å få noen salg, sier Mørck.
Dette låter godt i ørene hos Øystein Ottersland, som er daglig leder hos Agder Bil. Han er klar til å få den nye lærlingen igjennom en opplæring som fører til fagbrev.
– Det skal nok gå greit. Alle må igjennom en forholdsvis omfattende prosess for å bli autoriserte selgere på Mercedes og Peugeot, og det å komme igjennom læretiden som selger blir litt det samme, sier Ottersland.

Spennende mulighet
Fra opplæringskontorets side er man også spente på den nye utviklingen innen det å ha elever i lære ute hos bilbransjen.
– Vi har jo fagbrev innenfor bilmekaniker, reservedeler, tunge og lette kjøretøy. Men, det finnes et fagbrev innen salgsfaget som passer ypperlig for bilfeltet. Og dette der den første kandidaten vi kjenner til lokalt som tar fagbrev i salgsfaget hos en bilforhandler, sier Dag Rekdal.
Han er daglig leder ved Opplæringskontoret for Bilfagene i Aust-Agder, og kan fortelle at det finnes noen som har valgt denne veien andre steder i landet. Det gjør jobben med å tilpasse læreplanen noe enklere.
– Dette er spennende. Jeg tror det er mange andre bilforhandlere som har potensielle kandidater de kan tilby lærekontrakt inne dette faget, sier Rekdal.

Håper på jobb
Lærlingen selv har store forventninger om å få en god opplæring, og har raskt merket at det mye å sette seg inn i.
– Det blir en del lesing av brosjyrer for å lære mest mulig om bilene. For produktkunnskap er veldig viktig i jobben som bilselger. I tillegg er jo alt av datasystemer noe jeg må sette meg inn i, sier Mørch.
Nå er målet at han om to år har overbevist Øystein Ottersland om at han bør bli tilbudt en fast jobb som bilselger hos Agder Bil. Og den muligheten kan komme.
–Det kan godt være. Men, det forutsetter at vi får dette til å fungere, og at han passer inn i vårt salgsteam, sier Ottersland.
– Slik er det jo med lærlingkontrakter. Man kan velge selv som bedrift å ta inn de som kan vise til resultater og passer til faget, avslutter Dag Rekdal ved opplæringskontoret for bilfag.