Her er 90-åringens splitter nye Volvo

Tore Myrberg, Agderposten Medier
Øyvind Holanger har i nesten 60 år kjørt Volvo. Derfor var valget enkelt da han i sommer på nytt ville ha ny bil.

Fra sitt hjem på Tromøya kjører Holanger kjører Holanger daglig med sin Volvo XC40 D4 r-design. Gledene over egen bil har alltid vært stor, og da er høy alder ingen hindring.
– Guttungen våknet i meg da jeg fyllte 90 år. Når jeg først skal skifte bil så kjøper jeg alltid ny. Samtidig er jeg jo 90 år, så dette er min siste bil. Det sa jeg forresten med den forrige også, sier Holanger med et lurt smil.

Alltid Volvo – nesten
En mer trofast kunde skal man lete lenge etter. Kun hans aller første bil var av et annet merke. Og da snakker vi om året 1957.
– Jeg var allmennlege i Mandal, og den gangen dro legene hjem til pasientene. Derfor måtte jeg søke om å få bil. Den første jeg kjøpte var en Ford Anglia. I 1960 hadde jeg tjent såpass med penger på grunn av asiasyken at jeg kjøpte min første Volvo, og siden da har jeg holdt meg til det.
Med et stort behov for å komme seg fram uansett vær og føre, var det ikke noen billig Volvo han gikk til anskaffelse av.
– Amazon var forholdsvis ny, og jeg kjøpte en svindyr bil som kostet noen og førti tusen. Etter dert har det blitt mange biler. Sønnen min mener det er snakk om 20 forskjellige Volvoer opp igjennom, sier 90-åringen.

Passer på meg
For det meste har det vært så enkelt som at når Volvo kom med nye flaggskip, ja da har Holanger skaffet seg ny bil.
– De har blitt større og større. Fra 140 og 164 til 240 og 740. Helt fram til jeg ble pensjonist. Da gikk jeg ned til V60 og har hatt flere av de.
Senerere ble 40-serien enda mer passende til Øyvind Holangers behov.
– Så den siste er en Volvo DX40 som jeg kjører nå. Den passer meg perfekt med all elektronikken som passer på meg. Den gjør at jeg holder farten, at det rister i rattet om jeg kommer for langt ut på siden og hjelper meg til å holde riktig avstand til bilen foran. Dessuten er det veldig greit med automatgir, da jeg har problemer med det ene beinet.

Alvorlig ulykke
Det med sikkerhet har alltid vært en viktig grunn til at Holanger har valgt Volvo. Og en gang har det gått galt.
– Rundt 1970 kjørte jeg i en Volvo 164. Det var kona og meg med to barn i baksetet. I en sving på vei inn mot Egersund kom det en varebil helt over på vår side, og det endte i en frontkollisjon.
Han er overbevist om at bilen var en vesentlig faktor til at de slapp unna uten alvorlige skader.
– Kona fikk ribbensbrudd av setebeltet, barna bak deiset inn i setet foran, men var uskadde. Selv hadde jeg en stor kul i panna og fikk etterpå påvist whiplash. De i den andre bilen silblødde av skadene. Om ikke vi hadde sittet i en Volvo hadde det gått mye verre med oss.

Fornøyd hele veien
Den første Volvoen kjøpte han i Kristiansand. Og når i tillegg det ble åpnet en fileal for bilmerket i Mandal, var det enkelt å opprettheolde kundeforholdet.
– Det spilte en stor rolle for meg. Jeg har alltid følt meg trygg i Volvo og fått god service. Det gjelder Kristiansand, Mandal og nå sist hos JM Auto her i Arendal.
For i 2004 flyttet mandalslegen til Tromøya i Arendal.
– Kona mi var tromøygeit, så da jeg ble pensjonist flyttet vi hit for å komme nærmere barna våre. Dermed ble det naturlig å bruke JM Auto når jeg skulle ha bil, og det har jeg vært veldig fornøyd med.

Liker friheten
Etter over 60 år bak rattet er det fortsatt en god følelse å ha den friheten som følger med det å kunne kjøre dit man vil. Og det er ikke bare eget behov Øyvind Holanger dekker med sine kjøreturer.
– Det går i turer til frivilligsentralen, eldresenteret og mange foreninger. Gjerne med flere andre pensjonister som passasjer, så da trengs det bil. For noen år siden var jeg med på et kurs for 65-pluss som Vegvesenet holdt. Der fikk vi mulighet til å kjøre det som man gjør til oppkjøringen til førerkortet. Han som var med meg i bilen sa at jeg ville ha bestått med glans om det hadde vært virkelig.
Likevel går pensjonisten en spennende tid i møte. For i en alder av 90 år må man jevnlig få godkjennelse av lege på at man fortsatt kan få kjøre bil.
– 19. november er datoen. Da får jeg håpe jeg får lov til å kjøre videre i min nye Volvo XC40, avslutter Øyvind Holanger.