Istvan testet bilbransjen i arbeidsuka

Tore Myrberg, Agderposten Medier
Da Istvan Tellefsen (15) skulle ut i arbeidsuka på ungdomsskolen, sto bilverksted høyt oppe på ønskelista. Og det ønsket kunne Toyota Arendal oppfylle for den unge mannen.

Forrige uke gikk fort for Istvan. For det er ingen hemmelighet at han trives godt i miljøet hos den lokale Toyota-forhandlere.
– Jeg kjenner ganske mange her. Dessuten var jeg her og jobbet på OD-dagen tidligere i år. Det var gøy, så derfor ville jeg hit også i arbeidsuka, forteller niendeklassingen.

Drømmer om Lamborghini
Selv om det er morsomt å gå på jobb på et bilverksted, har ikke Istvan bestemt seg for om det er dette han vil videre. Og det er en 15-årings privilegium å vente med en så stor avgjørelse.
– Samtidig er det veldig gøy. Jeg liker å holde på med noe, og er interessert i biler. Når denne uka er over skulle jeg gjerne ha fortsatt, men jeg skjønner selvsagt at jeg må fortsette på skolen.
Man skulle kanskje tro at han etter å ha gått rundt i et Toyota-miljø fem dager til ende også ville si at det er her han finner drømmebilen, men slik er det ikke.
– Lamborghini er drømmen. Den er veldig stilig og raskt. Den er også alt for dyr til at jeg kommer til å få en noen gang.

Gøy med nytt
En ting Istvan Tellefsen har satt stor pris på under arbeidsuka, er variasjonen i arbeidsoppgavene. For her er det ikke snakk om å bli satt til å feiegulv for andre fem dager til ende.
– Jeg har fått prøve mange nye ting jeg ikke har gjort før. Noe har vært vanskelig, og noe helt passe. Det er gøy med ting som er nytt.
Det er lett å forstå at 15-åringen ønsker å gjøre noe aktivt i arbeidsuka. For også på fritiden er det full fart.
– Jeg spiller både håndball og fotball. Litt fordi vennene mine spille og litt fordi jeg har lyst til å bli god. Og det er håndballen jeg nok satser mest på, sier Tellefsen.

Nyttig erfaring
Det er ikke tilfeldig at Toyota Arendal sa ja da Istvan spurte om å få komme i arbeidsuka. Hvert år er det ungdommer der i arbeidsuka, i tillegg til at det kommer elever på utplassering fra skoler og at bedriften har inne flere lærlinger.
– Vi har alltid noen som vil prøve dette i arbeidsuka, og synes det er fint at vi kan vise ungdommene tidlig hva ting går ut på. Det er vanskelig å velge veien videre når man er ung, og det blir enda vanskeligere å ta en retning uten å vite hva dette er, sier Jørgen Svendsen.
Han er ettermarkedsleder hos Toyota Arendal, og ser at mange nok ikke helt vet hva som foregår på en arbeidsplass som hos dem.
– Jeg tror få vet hva som skjer på et bilverksted på en vanlig arbeidsdag. Bare det å få oppleve miljøet med kolleger, slik at de kan glede seg til å jobbe.

Får prøve seg
Svendsen sier det er en klar tanke bak det hele når Istvan synes arbeidsoppgavene har vært varierte.
– De får komme med ønsker, slik som at Istvan har gjort med bilklargjøring. Men, de får også være med en mekaniker en dag, og Istvan var med en selger ute i salgshallen. De kommer ikke hit for å rydde og feie, men må selvsagt også gjøre det når de rydder etter seg når de har utført en oppgave, sier Svendsen.
Det er Jørgens sønn, Fredrik, som tettest har fulgt opp skoleeleven gjennom uka. Det har tydeligvis vært en enkel oppgave.
– Det er morsomt når vi har elever som har lyst til å delta slik som med Istvan, sier Fredrik Svendsen, før en ny bil må bli skiftet dekk på og de begge må tilbake i arbeid.