Elbil med skikkelig sjel

Tore Myrberg, Agderposten Medier
Den er langt fra blant de største, og har heller ikke uovertruffen rekkevidde. Men, du verden hvor morsom Fiat 500e er både i utseende og til å kjøre.

Utenfor RSA BIL i Arendal står en rød liten Fiat og flørter med alle som skal en tur inn hos bilforhandleren. Og det skal godt gjøres at man ikke lar seg sjarmere. Vi snakker om en Fiat 500e, en ombygd bil som er importert fra USA.
– Fiat produserer ikke elbiler, så dette er en helt spesiell sak. Man tar en fullspekket bil som kjøres til USA og bygges om med en Nissan Leaf-plattform. Men, utseende vil gjøre at denne opplevelse som en Fiat 500, forteller daglig leder Rune Jacobsen hos RSA BIL Arendal.

elfiat (2 of 3).jpgHissig og eksklusive
Man snakker altså om en bil som ikke er bygd i Italia, men i California. Deretter er bilen hentet til Norge av RSA.
– De har litt egne regler som gjør at bilene bygges der. Utgangspunktet er en Fiat 500 Abarth. Det er et eget konsept med sportsbiler, så denne 500e som vi har hos oss nå har litt mer stylingutstyr. Det gjør at den ser litt mer hissig og eksklusiv ut på mange måter. Du vil også se at det er linjer i bilen som går igjen flere steder.
På mange måter er dette bilen man enten elsker eller overser. Mange havner nok i første kategori.
– De som går forbi tenker enten at dette er ikke aktuelt, eller at denne må jeg bare se nærmere på. De fleste har en mening om bilen. 500e er en entusiastbil med retrostil på inventaret. Vi snakker om en forseggjort bil hvor man ikke har prøvd å la den ligne på noe annet, sier Jacobsen.

Kjapp og morsom
For de mer faktaorienterte, kan vi fortelle at motoren er på 114 hk, og at bilen har en 24 kw. batteripakke. Og du merker det når du trykker gassen i bunn.
– Den veier ikke så mye, så det er en rask sak. Den kommer kun med denne batteripakka, og en edruelig rekkevidde er på 135 kilometer. På papiret er den lengre, men under normale forhold snakker vi om 13 til 15 mil.
Her snakker vi i hovedsak om en god nummer to bil for de fleste, selv om rekkevidden er mer enn god nok dersom man kjører mest i lokalmiljøet.
– Og den har en pris vi mener er konkurransedyktig. Faktisk er dette en bil som i utgangspunktet kostet mer enn vi selger de for. For 159 900 får man alt av som følger med, skinnseter og ladeutstyr.

elfiat (1 of 3).jpgEn bil folk beholder
Så langt har RSA hentet inn 50 biler som er fordelt på 11 butikker. I Arendal er man godt i gang med salget.
– Vi har allerede levert tre Fiat 500e, og har så langt bestilt 20. Men, vi har ikke fått alle disse bilene ennå. Likevel har vi så vi kan levere raskt. Og med det utstyrsnivået som er på bilene, er det mange som er interessert.
Selv om de er bygd i California, er Rune Jacobsen klar på at de også passer godt til norske forhold.
– Både norske forhold og klima. De har blant annet varme i setene. Og jeg tror det blir med denne som med vanlige Fiat 500 som vi selger. Det er en biltype som folk gjerne beholder. Og vi har solgt mange Fiat 500 opp igjennom.

Flere på vei
For RSA BIL Arendal er det viktig at de har en spennende elbil som Fiat 500e i sortimentet.
– Markedet for denne typen biler er der, og vi vil gjerne være med som en aktør.
Derfor kan Rune Jacobsen røpe at flere 500e er på vei mot Norge i skrivende stund.
– Jeg tør ikke si noe tall, men vi har bestilt nok biler for å si det sånn, avslutter Jacobsen.