Første måned med elbil på topp

Tore Myrberg, Agderposten Medier

Mars-tallene for nyregistrerte biler for Aust-Agder er en historisk begivenhet. For første gang er det en elbil som topper lista.

Selv om det er historisk, er det neppe den store overraskelsen for så mange. Lanseringen av den nye Nissan Leaf gjør at tallene for mars er hyggelig lesing for Gromstad Motor. Med 27 registrerte Leaf er topplassen for Leaf ubestridt.
– Dette henger sammen med at Leaf har en god leveringssituasjon. Når ventetiden går ned er det lettere å selge, men det er sant at dette er historisk, sier Dag Rekdal, som er sekretær for Aust-Agder Bilbransjeforening.

Jevner seg ut
Også om man ser på første kvartal ender Nissan Leaf på topp, men da sammen med Volkswagen Golf. Begge med 37 nyregistrerte biler for årets tre første måneder.
Det man nok er mest fornøyd med i bransjen er nok likevel at bilsalget ser ut til å ha jevnet seg ut etter to måneder som ikke har vært spesielt gode.
– Det handler jo om at avgiftsendringer gjorde at mange biler ble registrert på slutten av fjoråret. Nå begynner det å jevne seg ut, og i mars har man en økning selv om det var tre færre salgsdager, sier Rekdal.
Han er spent på hvordan de to neste månedene vil se ut.
– Prognosene for totalsalget i 2018 er jo litt nærmere nå som salget går bedre, så det blir spennende å se hvordan det går i april og mai.

Politikerne styrer
Det som også kommer klart fram av tallene for mars, er at salget av biler som går kun på fossilt drivstoff fortsetter å gå ned. Rekdal mener det er helt naturlig ut fra de signalene som politikerne gir.
– Folk tar de signalene som myndighetene gir, og politikerne er jo ganske tydelige på hvordan de mener framtiden skal se ut. Så om du ser at en elbil eller en hybrid tilfredsstiller ditt behov, så går du den veien.
I tillegg tror Rekdal at tilgjengeligheten for levering betyr mye for tallene i nærmeste framtid.
– Om ventetiden på elbil og hybrid går ned, vil forhandlerne få realisert sine ordrereserver. Om salget av disse bilene skal ta enda mer av totalen, må tilgangen på biler bli bedre. Det betyr at fabrikkene må øke sin produksjon, og at Norge må prioriteres høyere, sier Dag Rekdal.

Toppliste nyregistrerte biler pr. modell i mars:
1. Nissan Leaf 27
2. VW Golf 13
3. Tesla Model S 10
3. Tesla Model X 10
5. Mitsubishi Outlander 8
5. Renault Zoe 8
5. VW T-ROC 8
8. BMW i3 6
9. Skoda Octavia 5
9. Opel Astra 5
Totalt ble det nyregistrert 234 biler i vårt distrikt i løpet av mars.

Toppliste nyregistrerte biler pr. merke pr. første kvartal:
1. Volkswagen 74
2. BMW 65
3. Toyota 63
4. Nissan 57
5. Skoda 44
6. Volvo 35
7. Ford 28
8. Peugeot 26
9. Tesla 24
9. Mitsubishi 24

Tallene gjelder for Aust-Agder. Kilde til alle tabeller: Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV)