Hedret for god oppfølging av lærlinger

Tore Myrberg, Agderposten Medier
For Egil Salvesen hos Agder Bil AS ble det en stor kveld da fylkeskommunen delte ut fag- og svennebrev til lærlingene nylig. Før selve utdeling ble nemlig Salvesen kåret til årets instruktør.

Dette er andre året på rad at Egil Salvesen var nominert, og han var glad for å motta den ærefulle prisen.
– Dette er utrolig moro. Med en sånn pris vet man at den jobben man har gjort med lærlingene blir lagt merke til. Samtidig er jeg litt overrasket over å få prisen. For det kåres jo kun én vinner blant alle lærebedriftene, ikke kun de i bilfagene, sier Salvesen.

Viktig med lærlinger
Gjennom 25 år har han hatt ansvaret for lærlingene som har vært hos Agder Bil AS. Til vanlig har bedriften en eller to lærlinger hvert år.
– Dette er viktig som rekruttering. De fleste som har vært lærlinger hos oss, har også fått jobb her.
Men, faktisk pleier det første møte mellom Salvesen og de bilinteresserte ungdommene å skje før de får lærlingkontrakt.
– Det begynner gjerne med at de er på utplassering mens de går de to første årene på videregående. Da kommer det gjerne flere hit, og som regel får vi da en god kontakt med noen av disse. Så vi får som regel testet de litt ut før de blir lærlinger.

Gått samme vei
Selv begynte Egil Salvesen sin karriere som bilmekaniker nettopp som lærling hos Agder Bil AS, der han fortsatt jobber.
– Det begynte med at jeg var utplassert her. Så ble jeg lærling, og fikk etter læretiden tilbud om jobb. Etter det har jeg gått gradene gjennom systemet, og nå er vel riktig tittel ettermarkedssjef.
Han husker godt hvordan det var å komme som fersking inn på verkstedet.
– Jeg ble tatt veldig godt i mot av de som jobber her. Det gjorde at jeg lærte utrolig mye i løpet av læretiden. Den opplevelsen har nok vært med å forme hvordan jeg er som instruktør.

Med på alt
De som er så heldige å få Salvesen som instruktør, kan se fram til to år med varierte oppgaver. For her skal lærlingene få være med på alt.
– Vi følger et system hvor de gjerne er med en annen mekaniker det første året, mens de får mer egne jobber andre året. Og det er viktig at de lærer alt, og ikke bare blir satt til å skifte eksos og bremser.
Og han er klar på at det som legges ned av ressurser i lærlingene absolutt er verdt det.
– Det er viktig at vi får utdannet mekanikere. Og når du i tillegg slipper å gå ut i markedet for å finne folk, så mener jeg at det er verdt innsatsen, avslutter Egil Salvesen.