Bilfagene holder åpent hus

Det blir åpent hus med spennende opplevelser for bilinteressert ungdom på Sam Eyde videregående skole under bilmessen.

Samtidig som de nyeste og lekreste bilmodellene vises frem i storhallen mobiliserer nemlig alle gode krefter som er opptatt av rekrutteringen til bilfagene. De nye, flotte undervisningslokalene ved skolen er nærmeste nabo til storhallen, så messebesøkende kan kombinere drømmerunden mellom dagens og morgendagens kjøretøyer med et interessant innblikk i moderne bilteknikk.

– Vi ønsker å benytte anledning til å vise frem hva studiene innen kjøretøy- og skade/lakk innebærer. Vi vil markedsføre bilfaget og vise hvor spennende et yrkesvalg innen bilfag kan være, sier daglig leder Dag Rekdal ved Opplæringskontoret for bilfagene i Aust-Agder.

Variert og avansert
– Bilfaglig utdanning er langt mer variert og teknisk avansert enn du kanskje tror. Utviklingen innen bilbransjen går stadig raskere, og snart er alle funk-sjonene i en bil elektronisk styrt. Bilen er i ferd med å bli en rullende datamaskin. Moderne teknologi gjør bilene lettere, sikrere og raskere – men også mer kompliserte.

– Moderne kjøretøy krever dyktige fagfolk, og bilfaglig utdanning er langt mer variert og teknisk avansert enn mange tror.

Innblikk i hverdagen
– Derfor vil vi sammen med skolen og bilbran- sjen vise potensielle elever og deres foreldre hva vi holder på med. De vil treffe lærere og lærlinger – og de kan stille spørsmål og i det hele tatt få et godt inntrykk av hva en utdannelse i bilfag innebærer, sier Rekdal, som sammen med kollega Kåre Thygesen ved Opplæringskontoret, skolens ledelse, lærere og representanter for bilbransjen åpner dørene for alle interesserte.

– Fem av merkeverkstedene i Aust-Agder stiller med fagfolk og læringer, og de vil gi et godt bilde av hverdagen på et moderne bilverksted, med bl.a. diagnose og feilsøkning på dagens biler.

– Samtidig får vi vist frem skolen og lokalene som vi alle er veldig stolte av, sier Rekdal, som naturligvis håper at det spenstige opplegget kan skape interesse hos unge mennesker.

Yrkesvalg med muligheter
– Vi er opptatt av rekrutteringen til bilfagene. Vi har god søkning til de forskjellige linjene og dessuten er bedriftene flinke til å ta inn lærlinger, sier han, og poengterer at fagbrev innen bilfag også kvalifiserer til spennende videreutdanning innen andre yrker.

– Bilbransjen gir muligheter i livet, ungdom med fagbrev i vår bransje er attraktive også i andre bransjer, samtidig som det åpner for ingeniørstudier, sier han.

Bilfagene aapent hus2.jpg
ÅPENT HUS: Opplæringskontoret, lærere, lærlinger og bilbransjen håper mange ungdommer vil benytte anledningen til å stikke innom Sam Eyde vgs. under bilmessen. Foto: Jens P. Cristensen.

Av Jens P. Christensen